דילוג לתוכן העיקרי

מצרה לרווחה | פרשנות הקשרית באוסף מזמורים כ"ה ל"ד

 

מתוך מגדים - ביטאון לענייני מקרא - גיליון נה (ניסן תשע"ד) - הוצאת תבונות

ב' גזונדהייט עוסק במזמורים כ"ה-ל"ד בתהילים, המעמידים לטעמו יחידה ספרותית. המחבר דן בפרקים אלו מתוך גישת הפרשנות ההקשרית, המזהה מסרים מתוך התבוננות בסמיכות בין מזמורים ובמבניהם של אוספי מזמורים. גישה דומה נקט המחבר במאמר קודם שהתפרסם במגדים נד.

*****

מבוא

הפרשנות ההקשרית עוסקת בפירוש סמיכות הפרקים ומגלה מסרים חדשים על ידי התבוננות במבנה הספר כולו.[1] גישה פרשנית זו יכולה לגלות פנים חדשים בלימוד ספר תהילים, הן על ידי תובנות נוספות בניתוח כל פרק על פי הבנת מיקומו באוסף המזמורים הסמוכים לו, הן על ידי זיהוי מסרים חדשים במבני יחידות הפרקים ובמשמעותם בהקשרם המצומצם והרחב.

במאמר זה אציג את המבנה האומנותי ואת הסיפֵּר (נרטיב) האמוני של עשרת המזמורים כ"הל"ד, אשר בנויים באופן סימטרי עם התפתחות רעיונית נפלאה. ניתוח יחידה זו יכול לשמש דוגמה מרשימה ליישום השיטה של הפרשנות ההקשרית בגלל גודלה ומורכבותה של היחידה.[2]

אציג את הדיון בכמה שלבים:[3]

א. מסגרת השוואה בין מזמורים כ"ה ול"ד תראה שהם חולקים מאפיינים דומים רבים, אך יש ביניהם גם הבדלים הנובעים מהמזמורים שביניהם.

ב.  מבנה סימטרי מקבילות לשוניות מצביעות על המבנה הסימטרי של כל היחידה סביב מזמור כ"ט. למזמור זה פונים ושואפים המזמורים שלפניו, וממנו מתחזקים הפרקים שאחריו.

ג.  סיפור רעיוני של היחידה על פי קריאה הקשרית שלה הסיפור נעזר במבנה הסימטרי, בשרשורים שבין הפרקים הסמוכים ובמקבילות אחרות בתוך היחידה.[4]

למאמר מצורף בסופו דף מקורות המציג את עיקרי הדברים באמצעים גרפיים, כדי להקל על זיהוי המבנים ועל הבנת משמעותם.[5]

א. מסגרת היחידה מזמורים כ"ה ול"ד

מזמורים כ"ה ול"ד דומים אחד לשני מבחינה צורנית וקשורים זה לזה גם מבחינה לשונית ועניינית.[6] בספר תהילים ישנם כמה זוגות מזמורים כאלה, והם מכונים לעתים 'מזמורים תאומים'.[7] בניגוד ל'מזמורים תאומים' אחרים הצמודים זה לזה, ישנו מרחק רב בין מזמורים כ"ה ול"ד. מסתבר שפרקים אלה משמשים כפרקי מסגרת לתהליך ארוך והדרגתי, אשר מתואר ומפורט לאורך הפרקים שביניהם. השוואת שני המזמורים היא המפתח להבנת אוסף המזמורים כולו כיחידה ספרותית מובחנת ומאוחדת. בנספח שלהלן מוצגים שני המזמורים זה מול זה עם המקבילות הלשוניות ביניהם. עמידה על הדמיון והשוני הצורניים תסייע להבנת המהלך הרעיוני העומד מאחורי המזמורים.

שני המזמורים דומים מאוד זה לזה מבחינה צורנית:

א. שניהם בנויים לפי סדר א"ב, ובשניהם חסרה השורה עם האות ו'.

ב.  לאחר סיום סדר הא"ב נוסף בשניהם פסוק הפותח בשורש פד"ה.

ג.  ישנן מקבילות לשוניות רבות ביניהם.

הדמיון הצורני בין שני המזמורים מתאים לקשר הענייני האחד מתחיל תהליך והאחר מסיימו. התהליך הפותח בתיאור מצוקת המשורר ובקשת ההצלה שלו מה' (כ"ה) מסתיים בכך שהמשורר מודה לה' ומהלל אותו על ההצלה (ל"ד). להלן נפרט את מאפייני הדמיון הצורני ואת המסר הרעיוני העומד מאחורי מאפיינים אלו.

א.א. סדר הא"ב

סדר הא"ב בשני המזמורים אינו מושלם. בעוד שבמזמור כ"ה חסרות השורות של האותיות ב', ו' וק' ויש כפילות של האות ר', הרי במזמור ל"ד חסרה רק האות ו'. הסבר אפשרי להבדל זה קשור באופיים של המזמורים. בעודו בצרה, מחשבותיו של המשורר ואף המציאות עצמה אינן מסודרות, ולכן סדר הא"ב משובש. לעומת זאת, בזמן הודאת המשורר על הצלתו, כשמצבו משתפר ומחשבותיו בהירות, חוזר גם הסדר לתקנו.

א.ב. תוספת הפסוק הפותח בשורש פד"ה

הפסוק האחרון בשני המזמורים חורג מסדר הא"ב.[8] שני הפסוקים פותחים בשורש פד"ה, אך יש ביניהם הבדל משמעותי. הבקשה שבה מסתיים פרק כ"ה, "פְּדֵה", הופכת ללשון הודאה בפרק ל"ד, "פודה".

כמו כן, במזמור כ"ה מופיע בפסוק זה שם אלוהים כביטוי למידת הדין של ה' בזמן הצרות, אך בפסוק המקביל בפרק ל"ד, לאחר ההצלה, מופיע שם ה' כביטוי למידת הרחמים, שהתגלתה בהצלה.

השורש פד"ה מופיע פעמיים נוספות בין שני מזמורי המסגרת: בחלקה הראשון של היחידה הוא מופיע בלשון בקשה "ואני בתֻמי אלך פדֵני וחנני" (כ"ו, יא), כהמשך של מזמור כ"ה; ואילו בחלקה השני הוא מופיע בלשון עבר כביטוי לביטחון ולהודאה "בידך אפקיד רוחי פדיתה אותי ה' אל אמת" (ל"א, ו).

א.ג. המקבילות

מילים רבות הנמצאות במזמור כ"ה חוזרות על עצמן במזמור ל"ד. על אף הדמיון, הקשרן של המילים המקבילות ולעתים אף משמעותן שונים. השוני נגזר מההבדל שבין המזמורים ומהמהלך הרעיוני שביניהם, שיפורט בהמשך.

א. המאפיין המרכזי של שני המזמורים הוא המעבר מצרה לרווחה. מקבילות רבות מבטאות מעבר זה בכך שלשון של מצוקה או של בקשה להצלה במזמור כ"ה הופכת ללשון של הודאה או של תיאור הצלה במזמור ל"ד. דווקא בזמן ההצלה דואג המשורר לזכור את צרותיו (כעין חוויה של דז'הוו déjà-vu), ומתוך כך מתחזקת אצלו תחושת ההודאה וההלל בזמן ההצלה.[9] כחלק ממעבר זה, משתנה נקודת המבט. בעוד מזמור כ"ה מתמקד בגורל המשורר היחיד, מתרחב המבט במזמור ל"ד לכלל הצדיקים:

 

כ"ה

ל"ד

(*)

(כב) פְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו.

(ז) זֶה עָנִי קָרָא וַה' שָׁמֵעַ וּמִכָּל צָרוֹתָיו הוֹשִׁיעוֹ...

(יח) צָעֲקוּ וַה' שָׁמֵעַ וּמִכָּל צָרוֹתָם הִצִּילָם.

 

(טו) עֵינַי תָּמִיד אֶל ה'.

(טז) עֵינֵי ה' אֶל צַדִּיקִים.[10]

 

(יט) רְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי.

(כב) תְּמוֹתֵת רָשָׁע רָעָה וְשֹׂנְאֵי צַדִּיק יֶאְשָׁמוּ.

 

(כ) שָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי.

(ה) דָּרַשְׁתִּי אֶת ה' וְעָנָנִי וּמִכָּל מְגוּרוֹתַי הִצִּילָנִי.[11]

(יח) צָעֲקוּ וַה' שָׁמֵעַ וּמִכָּל צָרוֹתָם הִצִּילָם.

 

(כ) אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ.

(ט) טַעֲמוּ וּרְאוּ כִּי טוֹב ה' אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר יֶחֱסֶה בּוֹ.

(כג) פּוֹדֶה ה' נֶפֶשׁ עֲבָדָיו וְלֹא יֶאְשְׁמוּ כָּל הַחֹסִים בּוֹ.

ב.  הבדל אחר המאפיין את המזמורים הוא היחס ללימוד דרך ה'. היענות ה' לבקשת המשורר להדרכתו בדרך הנכונה (מזמור כ"ה)[12] יוצרת מצב חדש המכשיר ומחייב את המשורר להיות בעצמו מורה דרך לאנשים אחרים (מזמור ל"ד).[13] במזמור כ"ה מבקש המשורר שה' ילמד אותו את דרכו, כחלק מבקשת ההצלה. בהודאה שבמזמור ל"ד כבר יודע המשורר את דרך ה', ומבקש ללמד אותה לאחרים:

כ"ה

ל"ד

(ד) דְּרָכֶיךָ ה' הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי. (ה) הַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי... (ט) יַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ. (יב) מִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא ה' יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר. (יד) סוֹד ה' לִירֵאָיו...

(ג) בַּה' תִּתְהַלֵּל נַפְשִׁי יִשְׁמְעוּ עֲנָוִים וְיִשְׂמָחוּ. (יב) לְכוּ בָנִים שִׁמְעוּ לִי יִרְאַת ה' אֲלַמֶּדְכֶם. (יג) מִי הָאִישׁ הֶחָפֵץ חַיִּים אֹהֵב יָמִים לִרְאוֹת טוֹב.

    יראת ה' שהופיעה בתחילת התהליך מקבלת משמעות אחרת בסופו. במזמור כ"ה מדובר על יראת ה' מופשטת, ללא היבט מעשי. המשורר מבין שבגלל יראתו את ה', ה' ילמד אותו את דרכו. במזמור ל"ד, לאחר שהמשורר למד את דרך ה', הוא מבין שיראת ה' אמתית אינה מופשטת בלבד. היראה צריכה להיות מחוברת לחיים, ונדרשת עשיית טוב כדי להשיגה:

מִי הָאִישׁ הֶחָפֵץ חַיִּים אֹהֵב יָמִים לִרְאוֹת טוֹב. נְצֹר לְשׁוֹנְךָ מֵרָע וּשְׂפָתֶיךָ מִדַּבֵּר מִרְמָה. סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב בַּקֵּשׁ שָׁלוֹם וְרָדְפֵהוּ (ל"ד, יגטו).[14]

ב. ציר היחידה מזמור כ"ט[15]

מזמור כ"ט מתאר את התגלות ה' במקדשו למשורר ולעם ישראל.[16] בהתגלות זו מופיע כוחו הרב של ה', המתבטא בשליטתו על הטבע ועל האנשים כולם.[17] אציג את המאפיינים המיוחדים של הפרק, כדי לדון אחר כך במיקומו ובתפקידו כציר מרכזי במבנה הספרותי של היחידה כולה. המזמור בנוי במבנה סימטרי מושלם (ראו איור מספר 1):

א. הן הפתיחה (אב) הן החתימה (ייא) מורכבות משני פסוקים, ושם ה' מוזכר בכל אחת מהן ארבע פעמים.

ב.  בפסוקים באמצע ניתן לזהות שלושה בתים ד; הו; זט). שם ה' מוזכר בהם עשר פעמים: ארבע פעמים בבית הראשון, ארבע בבית האחרון ופעמיים בבית האמצעי.

ג.  הכינוי "קול ה'" מופיע שבע פעמים במזמור, כולן בחלק המרכזי ובאופן סימטרי: שלוש פעמים בבית הראשון, שלוש בבית האחרון ופעם אחת בבית האמצעי.

במקביל לצורתו, גם תוכן המזמור סימטרי. בפתיחתו מוזמנים השומעים לכבד את
ה' (מהאדם לה'),
[18] באמצעו מתואר כוחו של ה' בעולם (המפגש בין ה' והאדם), ובחתימתו מתואר יחסו של ה' לעולם (מה' לאדם). סימטריה זו מלמדת על ההדדיות שבמפגש עם ה'.[19]

מבנה סימטרי זה נתמך במקבילה נוספת: בפתיחה המשורר מזמין ומעודד את הקוראים להביא לה' "כבוד ועׁז... כבוד שמו" ב). בכבוד זה ניתן לתאר את ה' בעזרת ראיית המציאות: "אל הכבוד הרעים" (ג). בהמשך המזמור הכבוד והעוז חוזרים מה' לארץ: "ובהיכלו כֻּלו אׂמר כבוד" (ט); "ה' עׂז לעמו יתן" (יא).[20]

המבנה הסימטרי של הפרק מרמז לנו גם על תפקידו של הפרק בתוך היחידה. מזמור זה, שיש בו ציר פנימי, הוא גם ציר של היחידה כולה, כפי שנראה בהמשך.[21]

ג. שני חלקי היחידה כ"הכ"ח; ל'ל"ד

מעיון קצר[22] במזמורים עולה, שאכן מזמור כ"ט הוא הציר של יחידת המזמורים כולה. התכנים של המזמורים והמילים המנחות המחברות ביניהם מספרים כביכול את סיפורו של המשורר לאורך כל היחידה. המזמורים שלפני מזמור כ"ט (כ"הכ"ח) עוסקים במצוקת המשורר ובדרכו אל ה'. לאחר תיאור צרות המשורר ובקשתו את הדרכת ה' (כ"ה), מתוארת כמיהתו של המשורר להגיע אל הקודש (כ"וכ"ח):

א. "ארחץ בנקיון כפי ואסבבה את מזבחך ה'. לַשְׁמִע בקול תודה ולספר כל נפלאותיך. ה' אהבתי מעון ביתך ומקום משכן כבודך" (כ"ו, וח).

ב.  "אחת שאלתי מאת ה' אותה אבקש שבתי בבית ה' כל ימי חיי לחזות בנֹעם ה' ולבקר בהיכלו" (כ"ז, ד).

ג.  "שמע קול תחנוני בשַׁוְּעי אליך בנָשאִי ידַי אל דביר קדשך" (כ"ח, ב).

הכמיהה למקדש אכן מתגשמת במזמור כ"ט ושבחו של הקב"ה מנוסח במילים של המזמורים הקודמים: "ובהיכלו כֻּלו אׁמר כבוד" (כ"ט, ט).

בשונה מהמזמורים שלפני הכניסה לקודש, שבהם נעדרת השמחה, מתפתחת אצל המשורר לאחר מזמור כ"ט תחושת שמחה, אשר ממלאת את לבו באופן הדרגתי לאורך חצייה השני של היחידה:[23]

א. שמחת ההצלה האישית "ארוממך ה' כי דִליתני ולא שמחת אׂיבַי לי" (ל', ב); "הפכת מספדי למחול לי פִּתחת שקי ותאזרני שמחה" (ל', יב).

ב.  שמחה אישית בהשגחת ה' "אגילה ואשמחה בחסדך אשר ראית את עניי ידעת בצרות נפשי" (ל"א, ח).

ג.  שמחה ציבורית בהשגחת ה' "שמחו בה' וגילו צדיקים והרנינו כל ישרי לב" (ל"ב, יא); "כי בו ישמח לבנו כי בשם קדשו בטחנו" (ל"ג, כא); "בה' תתהלל נפשי ישמעו ענוים וישמחו" (ל"ד, ג).

באופן דומה, הבטחות המשורר לשיר, לזמר, לברך ולהודות לה' בחצייה הראשון של היחידה מתגשמות במזמורים בחצייה השני. עניין הרוממות אף מוצג כמידה כנגד מידה המשורר מרומם את ה' כיוון שרומם על ידו:

חצי ראשון

חצי שני

(כ"ו, יב) בְּמַקְהֵלִים אֲבָרֵךְ ה'.

(כ"ז, ה) בְּצוּר יְרוֹמְמֵנִי.

(כ"ז, ו) אָשִׁירָה וַאֲזַמְּרָה לַה'.

(כ"ח, ז) וּמִשִּׁירִי אֲהוֹדֶנּוּ.

(ל', ב) אֲרוֹמִמְךָ ה'.

(ל', ה) זַמְּרוּ לַה' חֲסִידָיו וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ.

(ל', יג) לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוֹד וְלֹא יִדֹּם ה' אֱלֹהַי לְעוֹלָם אוֹדֶךָּ.

(ל"א, כב) בָּרוּךְ ה'.

(ל"ב, ה) אָמַרְתִּי אוֹדֶה[24] עֲלֵי פְשָׁעַי לַה'.

(ל"ג, ב) הוֹדוּ לַה' בְּכִנּוֹר בְּנֵבֶל עָשׂוֹר זַמְּרוּ לוֹ.

(ל"ג, ג) שִׁירוּ לוֹ שִׁיר חָדָשׁ הֵיטִיבוּ נַגֵּן בִּתְרוּעָה.

(ל"ד, ב) אֲבָרֲכָה אֶת ה' בְּכָל עֵת תָּמִיד תְּהִלָּתוֹ בְּפִי.

(ל"ד, ד) גַּדְּלוּ לַה' אִתִּי וּנְרוֹמְמָה שְׁמוֹ יַחְדָּו.

ייתכן שגם בציוני המקומות שבהם משתמש המשורר לתיאור ביטחונו בה' לאורך החלק השני של האוסף, ניתן לזהות תהליך של הרחבה, בבחינת "מן המצר קראתי יה ענני במרחב יה" (קי"ח, ה):

א. היכל ה' המשורר נפגש כביכול עם ה' בהיכלו (כ"ט, ט).

ב.  בית המשורר בונה לעצמו כביכול בית בצאתו מן הקודש: "מזמור שיר חנֻכַּת הבית לדוד" (ל', א).[25]

ג.  מצודה "היה לי לצור מעוז לבית מצודות להושיעני" (ל"א, ג), שהיא בית חזק יותר.

ד.  עיר מצור "ברוך ה' כי הפליא חסדו לי בעיר מצור" (ל"א, כב).[26]

ה. הארץ תבל הרחבת אופקים לכל העולם כולו (ל"ג, ה, ח, יד).

כיוון שבסוף מזמור ל"א מזמין המשורר את "כל חסידיו" לאהבת ה' (כד), מזמור ל"ב מפרט את תכונות החסיד: "על זאת יתפלל כל חסיד אליך" (ו), והמשורר מזמין אליו "צדיקים... כל ישרי לב" (ל"ב, יא), אשר ישירו אתו "שיר חדש" (ל"ג, ג). בזכות זה המעגל יתרחב אל "כל הארץ... כל ישבי תבל" (ל"ג, ח), ויראת ה' תחול על "כל בני האדם... כל יׂשבי הארץ" (ל"ג, יד),[27] אך עדיין נחלתו של ה' היא עם ישראל (ל"ג, יב). במזמור ל"ד סוגר המשורר את המעגל האישי שלו, שאותו התחיל במזמור כ"ה: הוא מזמין אליו יראי ה', כדי לתקן יחדיו את העולם.

המבנה הסימטרי בתוך מזמור כ"ט (ראו איור מספר 1) משתלב אפוא היטב במבנה הסימטרי של היחידה כולה (ראו איור מספר 2): תחילת המזמור (אב) היא חלק מתהליך ההתקרבות, בדומה לתחילת היחידה (כ"הכ"ח), וסוף המזמור (ייא) הוא חלק מההודאה על ברכת ה' לאחר המפגש עמו, בדומה לסוף היחידה (ל'ל"ד). התגלות ה' למשורר באמצע מזמור כ"ט (גט) עומדת גם במרכז היחידה הספרותית כולה (כ"הל"ד).

ד. המבנה הסימטרי של היחידה

אנסה להציג סממנים של מבנה סימטרי לאורך היחידה (ראו איור מספר 2), אשר מתארים את התהליך שעובר על המשורר ממצוקתו ועד להצלתו בידי ה'. מקבילות רבות מוכיחות מבנה זה, אשר משקף משמעות פסיכולוגית ודתית עמוקה ורבת
משמעות.[28]

להלן אציג את הסימטריות שבמבנה הכולל של המזמורים על פי ההנחה שמזמורים ל"בל"ג מהווים יחידה אחת בתוך המבנה, כיוון שלמזמור ל"ג אין כותרת, ומבחינה עניינית הוא ממשיך ומפרט את מזמור ל"ב.[29]

ד.א. מזמור כ"ח מול מזמור ל'

מזמורים כ"ח ול' עוטפים את מזמור כ"ט וממחישים את התפנית שהתחוללה בעקבות התגלות ה' במזמור זה:

 

כ"ח

ל'

 

(א) פֶּן תֶּחֱשֶׁה מִמֶּנִּי וְנִמְשַׁלְתִּי עִם יוֹרְדֵי בוֹר.

(ד) ה' הֶעֱלִיתָ מִן שְׁאוֹל נַפְשִׁי חִיִּיתַנִי מיורדי [מִיָּרְדִי קרי] בוֹר.

 

חששו של המשורר להיחשב "עִם יוֹרְדֵי בוֹר" אם ה' לא יעזור לו, הופך להודאה לה' על שהציל אותו "מיורדי [מִיָּרְדִי קרי] בוֹר".[30]

(*)

(א) לְדָוִד אֵלֶיךָ ה' אֶקְרָא...

(ט) אֵלֶיךָ ה' אֶקְרָא וְאֶל אֲדֹנָי אֶתְחַנָּן.

 

הביטוי "אֵלֶיךָ ה' אֶקְרָא" הוא פתיחתו ועניינו של מזמור כ"ח. במזמור ל', לעומת זאת, הוא מהווה ציטוט של דברי המשורר בשעת מצוקתו, כדי להראות את גודל ישועת ה'.

 

(ז) וּמִשִּׁירִי אֲהוֹדֶנּוּ.

(א) מִזְמוֹר שִׁיר... (ה) וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ... (יג) לְעוֹלָם אוֹדֶךָּ.

 

הכרזת המשורר ערב כניסתו להיכל ה', "וּמִשִּׁירִי אֲהוֹדֶנּוּ", מתגשמת מיד לאחר צאתו מן הקודש. הוא פותח ב"מִזְמוֹר שִׁיר" על חנוכת המקדש, ומודה לה'.

ד.ב. מזמור כ"ז מול מזמור ל"א

המקבילות בין מזמורים אלו הן רבות ומרשימות מאוד, ואתייחס כאן רק לחלק מהן.[31] כשם שבתחילת דרכו (כ"ז) תיאר המשורר את ביטחונו בה' יחד עם פחדיו, כך גם בזמן ההצלה הוא משלב את תיאור הפחדים והמצוקה שמהם הוא ניצל (ל"א).

 

כ"ז

ל"א

(*)

(יד) קַוֵּה אֶל ה' חֲזַק וְיַאֲמֵץ לִבֶּךָ וְקַוֵּה אֶל ה'.

(כה) חִזְקוּ וְיַאֲמֵץ לְבַבְכֶם כָּל הַמְיַחֲלִים לַה'.

 

בהיותו בצרה מעודד המשורר את עצמו לקוות ולהתחזק בה'. כחלק מהודאתו לאחר שניצל הוא מזמין את שומעיו להתחזק אף הם בה'.[32]

(*)

(ה) כִּי יִצְפְּנֵנִי בְּסֻכֹּה בְּיוֹם רָעָה יַסְתִּרֵנִי בְּסֵתֶר אָהֳלוֹ בְּצוּר יְרוֹמְמֵנִי.

(ח) לְךָ אָמַר לִבִּי בַּקְּשׁוּ פָנָי אֶת פָּנֶיךָ ה' אֲבַקֵּשׁ.

(ט) אַל תַּסְתֵּר פָּנֶיךָ מִמֶּנִּי אַל תַּט בְּאַף עַבְדֶּךָ.

(יז) הָאִירָה פָנֶיךָ עַל עַבְדֶּךָ הוֹשִׁיעֵנִי בְחַסְדֶּךָ.

(כא) תַּסְתִּירֵם בְּסֵתֶר פָּנֶיךָ מֵרֻכְסֵי אִישׁ תִּצְפְּנֵם בְּסֻכָּה מֵרִיב לְשֹׁנוֹת.

 

במזמור כ"ז השורש סת"ר מופיע בשתי משמעויות הפוכות:

א. הגנה ושמירהמקום סתר "יַסְתִּרֵנִי בְּסֵתֶר אָהֳלוֹ".

ב. התעלמות וריחוק הסתר פנים "אַל תַּסְתֵּר פָּנֶיךָ מִמֶּנִּי".

הניסוח "תַּסְתִּירֵם בְּסֵתֶר פָּנֶיךָ" במזמור ל"א משלב את שני הניסוחים אך במשמעות חיובית: מקום הסתר הוא בקרבת ה' ממש ובפניו, ממש כבקשת המשורר במזמור כ"ז: "לְךָ אָמַר לִבִּי בַּקְּשׁוּ פָנָי אֶת פָּנֶיךָ ה' אֲבַקֵּשׁ" (כ"ז, ח).

המשורר מכנה את עצמו "עַבְדֶּךָ" בהקשר של הסתר פנים (כ"ז, ט), ומבקש באותו ניסוח את הארת פני ה' אליו: "הָאִירָה פָנֶיךָ עַל עַבְדֶּךָ" (ל"א, יז).

 

(א) לְדָוִד ה' אוֹרִי וְיִשְׁעִי מִמִּי אִירָא ה' מָעוֹז חַיַּי מִמִּי אֶפְחָד.[33]

(יז) הָאִירָה פָנֶיךָ עַל עַבְדֶּךָ הוֹשִׁיעֵנִי בְחַסְדֶּךָ.

 

(יא) הוֹרֵנִי ה' דַּרְכֶּךָ וּנְחֵנִי בְּאֹרַח מִישׁוֹר לְמַעַן שׁוֹרְרָי.

(ד) ...וּלְמַעַן שִׁמְךָ תַּנְחֵנִי וּתְנַהֲלֵנִי.

ד.ג. מזמור כ"ו מול המזמורים ל"ב‑ל"ג

באוסף המזמורים כ"הל"ד מופיע שמו של דוד בכותרות כל המזמורים חוץ ממזמור ל"ג.[34] מסתבר שמזמור ל"ג קשור למזמור ל"ב הסמוך לו. להלן נראה שאכן קיים ביניהם גם קשר רעיוני, ומקבילות לשוניות בין המזמורים ל"בל"ג מכוונות גם הן לכך.[35] מזמור כ"ו קשור בתוכנו למזמורים ל"בל"ג, אך כמעט ואין מקבילות לשוניות ביניהם.[36]

ה. סיפור היחידה על פי קריאה הקשרית

לאחר הכרת המבנה הכללי של היחידה, שבו מתואר המעבר מצרה לרווחה, נוכל להבין את הרצף הרעיוני של היחידה על ידי קריאה הקשרית של הפרקים והבנת המעברים ביניהם. לשם כך חשוב להכיר היטב את תוכנו ואת עולמו הייחודי של כל מזמור בפני עצמו; אך זו אינה מטרת מאמר זה, וכדי לא להאריך יתר על המידה, אסתפק בהסברים קצרים ומתומצתים לכל פרק, אשר תורמים לקריאה הרציפה של כל הפרקים
כ'סיפור' אחיד.
[37] אציין את המעברים הענייניים מפרק לפרק בשילוב עם המקבילות הלשוניות,[38] כדי לספר את ה'סיפור' לאורך עשרת הפרקים. לקריאה ההקשרית יוקדם סיפור היחידה כולה.

ה.א. סיפור היחידה

המשורר עובר ביחידה תהליך ארוך מצרה לרווחה. תהליך זה אינו לינארי אלא רצוף עליות וירידות.

מזמור כ"ה פותח בתיאור מצוקתו של המשורר. הוא מודע לחטאיו, לפשעיו ולעוונותיו, אשר מונעים ממנו להתקרב לה'. הוא מבקש מה' שידריכו בדרך ה' מתוך תקווה להצלחה.

במזמור כ"ו מתחיל המשורר בתהליך התיקון. הוא מתאר את הליכתו בדרך ה', שבה ביקש ללכת במזמור הקודם. כחלק מהליכה זו מבקש המשורר להתקרב לה' במקדש ולברך אותו.

במזמור כ"ז קיימים רגשות מעורבים. בחלקו הראשון של המזמור יש למשורר תחושת ביטחון והצלחה בדרכו, אך בחלקו השני הוא מלא פחד ומצוקה. אמביוולנטיות זו במזמור משקפת את מצב המשורר באמצע התהליך. מחד גיסא, התהליך כבר החל ועל כן הוא בוטח בה'; אך מאידך גיסא, לאחר שמתפוגגת התלהבותו הראשונית מתחילת הדרך, הוא זוכר כי מצוקותיו עדיין קיימות. בסיום המזמור מנסה המשורר להתגבר על רגשות אלו ולשוב ולהתחזק באמונתו בה' (יגיד).

כהמשך לכך פותח מזמור כ"ח בבקשה להתקרב לה', באמונה שמתוך קרבה זו תגיע ההצלה. בקשת המשורר נענית והוא זוכה לקרבת ה'.

מזמור כ"ט מתאר את התגלות ה' במקדשו למשורר ולעם ישראל. בהתגלות זו מופיע כוחו הרב של ה', המתבטא בשליטתו על הטבע ועל האנשים כולם.

בצאתו של המשורר מהקודש במזמור ל', הוא מרגיש מחוזק ומתוך כך הוא מודה לה'.

לאחר התחזקות ראשונית זו על המשורר להתמודד במזמור ל"א עם המציאות הקשה של צרותיו הרבות, אך הוא גם חש בהצלתו ומודה לה' על כך.

במזמור ל"ב מתברר שהצלה זו אינה הצלה פיזית בלבד אלא אף סליחת עוונותיו של המשורר, שאותם הזכיר בהתחלה כגורם מונע ומעכב. בזכות התהליך הפנימי שעבר המשורר, ה' פונה אליו באופן ישיר, ובעקבות כך מזמין המשורר גם אחרים להצטרף אליו לתהליך זה.

בתחילה, במזמור ל"ג, הוא משתף צדיקים וישרים בתהילתו על השגחת ה' על העולם, ומרחיב את המעגל אל כל הארץ ואל כל יושבי תבל.

לאחר מכן, במזמור ל"ד, הוא מבקש ללמד את האחרים יראת ה', כדי שיוכלו גם הם לחוות את התהליך שעבר הוא. הוא עושה זאת על ידי השוואת נקודת המוצא שלו בתחילת הדרך (כ"ה) למצבו לאחר ההצלה.

ה.ב. קריאה הקשרית

מזמור כ"ה: בקשה להצלה מהצרות ולהדרכת ה'[39]

תוכן המזמור: המשורר נמצא במצוקה ובצרה והוא מודע לחטאיו, לפשעיו ולעוונותיו, אשר מונעים ממנו להתקרב לה'.[40] הוא מבקש מה' שידריכו בדרך ה' בתקווה להצלחה. מילה מנחה במזמור זה היא התקווה: "גם כל קׂויך לא יבׂשו יבׂשו הבוגדים ריקם... אותך קִויתי כל היום... תׂם ויׂשר יצרוני כי קִויתיך" (ג, ה, כא). במרכז המזמור עומדת הבקשה: "למען שמך ה' וסלחת לעוׂני כי רב הוא" (יא).[41]

הקשר המזמור: כיוון שמצבו של המשורר דומה למצבו של עם ישראל לאחר חטא העגל, שגם בעקבותיו היה הסתר פנים, נעזר המשורר בניסוחיו של משה בתפילתו לאחר חטא זה:[42]

שמות ל"בל"ד

תהילים כ"ה

(ל"ג, יג) הוֹדִעֵנִי נָא אֶת דְּרָכֶךָ...

(ד) דְּרָכֶיךָ ה' הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי.

(ל"ב, יג) זְכֹר לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיִשְׂרָאֵל עֲבָדֶיךָ אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתָּ לָהֶם בָּךְ... וְכָל הָאָרֶץ הַזֹּאת אֲשֶׁר אָמַרְתִּי אֶתֵּן לְזַרְעֲכֶם וְנָחֲלוּ לְעֹלָם.

(ו) זְכֹר רַחֲמֶיךָ ה' וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה.

(ל"ד, ו) ה' ה' אֵל רַחוּם וְחַנּוּן אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב חֶסֶד וֶאֱמֶת. (שם, ז) נֹצֵר חֶסֶד לָאֲלָפִים...
(שם, י) וַיֹּאמֶר הִנֵּה אָנֹכִי כֹּרֵת בְּרִית...
(שם כט) וּשְׁנֵי לֻחֹת הָעֵדֻת בְּיַד מֹשֶׁה בְּרִדְתּוֹ מִן הָהָר...

(י) כָּל אָרְחוֹת ה' חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו.

(שם, ט) וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנֵנוּ וּלְחַטָּאתֵנוּ וּנְחַלְתָּנוּ.

(יא) וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא.

מאמר זה מתמקד ביחידה כ"ה-ל"ד, ולכן לא אתייחס כאן לקישורים ולרצף הרעיוני שבין פרק זה לפרקים שלפניו, אף שיש להשלים את הניתוח גם בהקשרים אלה.[43]

מזמור כ"ו: בקשה לעזרת ה' בתחילת הדרך[44]

תוכן המזמור: במזמור זה מתאר המשורר את הליכתו בדרך ה': "כי אני בתֻמי הלכתי... ואני בתֻמי אלך פדני וחנני" (א, יא). בעקבות כך מבקש המשורר את קרבת ה' במקדשו (ו, ח). דברים אלו באים לידי ביטוי גם במקומו החברתי: הוא מתרחק מ"קהל מרעים" (ה), כדי להשיג את מטרתו בסוף המזמור: "במקהלים אברך ה'" (יב).

הקשר המזמור: הדרך שבה הולך המשורר במזמור זה היא זו שבה ביקש ללכת במזמור שלפניו.

 

 

כ"ה

כ"ו

(ה) הַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי... (ו) זְכֹר רַחֲמֶיךָ ה' וַחֲסָדֶיךָ... (י) כָּל אָרְחוֹת ה' חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו. (טו) עֵינַי תָּמִיד אֶל ה' כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי. (כא) תֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי...

(א) כִּי אֲנִי בְּתֻמִּי הָלַכְתִּי... (ג) כִּי חַסְדְּךָ לְנֶגֶד עֵינָי וְהִתְהַלַּכְתִּי בַּאֲמִתֶּךָ. (יא) וַאֲנִי בְּתֻמִּי אֵלֵךְ... (יב) רַגְלִי עָמְדָה בְמִישׁוֹר בְּמַקְהֵלִים אֲבָרֵךְ ה'.[45]

המקבילות הלשוניות משקפות את תחילת הליכתו של המשורר בדרך ה'. הביטויים המתארים את דרך ה' שבה הולך המשורר לקוחים מבקשתו להנחיה בדרך זו. כפועל יוצא של הליכתו בדרך ה', רגלו יוצאת מהרשת ונמצאת כעת במישור.

(ז) חַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר... (ח) יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ. (יט) רְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי.

(ה) שָׂנֵאתִי קְהַל מְרֵעִים... (ט) אַל תֶּאֱסֹף עִם חַטָּאִים נַפְשִׁי...

במזמור הקודם הוזכרו חטאות המשורר והשנאה כלפיו, אך כעת המילים השליליות הללו מוסבות כלפי אויביו ומשמשות כביטוי לדבקותו של המשורר בדרך ה'.

(טז) פְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי.
(כב) פְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו.

(יא) וַאֲנִי בְּתֻמִּי אֵלֵךְ פְּדֵנִי וְחָנֵּנִי.

כיוון שהמשורר חש שהוא ניצל מצרותיו העכשוויות, בקשותיו הופכות לעתידיות כפי שפדית וחננת אותי עד עתה, כך תעשה גם בהמשך כשאמשיך ללכת בדרכך.

מזמור כ"ז: ביטחון ופחד עם תקווה להתחזק בה'[46]

תוכן המזמור: במזמור קיימים רגשות מעורבים: המשורר מרגיש מצד אחד תחושת ביטחון והצלחה בדרכו (או), אך מאידך גיסא הוא גם מלוּוה בפחדים (זיא). את הסתירה בין שני חלקי הפרק מבקש המשורר לפתור על ידי תקוותו ודברי העידוד לעצמו להתחזק באמונתו בה' (יגיד).[47]

הקשר המזמור: שני חלקיו של המזמור משתקפים גם בהקשרו. לאחר שהמשורר פתח בתיאור מצוקתו (כ"ה) ויצא כביכול לדרכו (כ"ו), מזמור כ"ז מתאר אמביוולנטיות מסוימת: מצד אחד, מזמור כ"ז חוזר על התכנים של מזמור כ"ה, כפי שעולה מהמקבילות הלשוניות והרעיוניות הבאות:

 

 

כ"ה

כ"ז

 

(ג) גַּם כָּל קֹוֶיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ... (ה) כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם. (כא) תֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ.

(יד) קַוֵּה אֶל ה' חֲזַק וְיַאֲמֵץ לִבֶּךָ וְקַוֵּה אֶל ה'.

 

(ד) דְּרָכֶיךָ ה' הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי. (ח) טוֹב וְיָשָׁר ה' עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ.

(יא) הוֹרֵנִי ה' דַּרְכֶּךָ וּנְחֵנִי בְּאֹרַח מִישׁוֹר לְמַעַן שׁוֹרְרָי.

(*)

(ה) כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם.

(ט) אַל תִּטְּשֵׁנִי וְאַל תַּעַזְבֵנִי אֱלֹהֵי יִשְׁעִי.

מצד שני, המשורר ממשיך ומפתח את הרעיונות של המזמור הקודם, כפי שעולה מהמקבילות הבאות:

כ"ו

כ"ז

(ט) אַל תֶּאֱסֹף עִם חַטָּאִים נַפְשִׁי...

) כִּי אָבִי וְאִמִּי עֲזָבוּנִי וַה' יַאַסְפֵנִי.

(שם) ...וְעִם אַנְשֵׁי דָמִים חַיָּי.

(א) ה' מָעוֹז חַיַּי מִמִּי אֶפְחָד. (ד) שִׁבְתִּי בְּבֵית ה' כָּל יְמֵי חַיַּי... (יג) לִרְאוֹת בְּטוּב ה' בְּאֶרֶץ חַיִּים.

(ה) שָׂנֵאתִי קְהַל מְרֵעִים וְעִם רְשָׁעִים לֹא אֵשֵׁב.

) בִּקְרֹב עָלַי מְרֵעִים לֶאֱכֹל אֶת בְּשָׂרִי צָרַי וְאֹיְבַי לִי הֵמָּה כָשְׁלוּ וְנָפָלוּ.

בקשתו של המשורר על דרך השלילה הופכת לבקשה חיובית לא רק שהוא לא רוצה להיות חלק מהחטאים, הוא אף רוצה לחסות בצלו של ה'. מגמה חיובית זו היא המאפשרת לו להודות על כך שה' אכן הציל אותו מהמרעים שמהם רצה להתרחק.

(יב) רַגְלִי עָמְדָה בְמִישׁוֹר בְּמַקְהֵלִים אֲבָרֵךְ ה'.

(יא) הוֹרֵנִי ה' דַּרְכֶּךָ וּנְחֵנִי בְּאֹרַח מִישׁוֹר לְמַעַן שׁוֹרְרָי.

ביציאה לדרך אומר המשורר שרגלו עומדת במישור.[48] במזמור זה הוא מבקש להמשיך בדרך זו.

לעתים המקבילות מתעתעות בנו. מקבילה למזמור כ"ו מבטאת את היותו של המזמור המשך למזמור כ"ה:

כ"ו

כ"ז

(ו) אֶרְחַץ בְּנִקָּיוֹן כַּפָּי וַאֲסֹבְבָה אֶת מִזְבַּחֲךָ ה'.

) וְעַתָּה יָרוּם רֹאשִׁי עַל אֹיְבַי סְבִיבוֹתַי וְאֶזְבְּחָה בְאָהֳלוֹ זִבְחֵי תְרוּעָה אָשִׁירָה וַאֲזַמְּרָה לַה'.

בקשת המשורר לסובב את מזבח ה' מלוּוה לפי שעה בעובדה שאויביו סובבים אותו.

לפי המקבילות עם מזמורים כ"הכ"ו עולה אפוא שהמשורר אכן יצא לדרכו, אך הוא טרם הגיע לסופה. המשורר יצא לדרכו באופטימיות ובהתרוממות רוח, אך בדרך עצמה לא תמיד נשארת אתו רוח זו.

מזמור כ"ח: זעקה אל ה' ממצוקה עם הודאה על הצלה[49]

תוכן המזמור: במזמור זה המשורר מצד אחד קורא אל ה' ממצוקתו (אה), אך בהמשך הוא כבר מרגיש בקרבת ה', ולכן הוא מודה לה' על ששמע את תפילתו, והוא מתכונן כביכול להתגלות ה' ממקדשו. בשלב זה הוא משתף בבקשתו את כלל ישראל (וט).

הקשר המזמור: מזמור זה הוא המשך של קודמו, וגם בו משמשים יחד הרע והטוב. בשונה ממזמור כ"ז, במזמור זה המשורר לא חש בשני רגשות סותרים בו זמנית, אלא הוא מרגיש כיצד הרע הופך לטוב על ידי התקרבותו לה'.

כ"ז

כ"ח

(ז) שְׁמַע ה' קוֹלִי אֶקְרָא וְחָנֵּנִי וַעֲנֵנִי.

(א) אֵלֶיךָ ה' אֶקְרָא צוּרִי אַל תֶּחֱרַשׁ מִמֶּנִּי...

(ב) שְׁמַע קוֹל תַּחֲנוּנַי בְּשַׁוְּעִי אֵלֶיךָ... (ו) בָּרוּךְ ה' כִּי שָׁמַע קוֹל תַּחֲנוּנָי.

בקשת המשורר במזמור הקודם טרם נענתה בתחילת מזמור זה, אך לאחר מכן ה' שומע לתפילתו.

(א) ה' מָעוֹז חַיַּי...

(ח) וּמָעוֹז יְשׁוּעוֹת מְשִׁיחוֹ הוּא.

(ג) לֹא יִירָא לִבִּי... (ח) לְךָ אָמַר לִבִּי בַּקְּשׁוּ פָנָי...

(ז) בּוֹ בָטַח לִבִּי וְנֶעֱזָרְתִּי וַיַּעֲלֹז לִבִּי...[50]

(ג) בְּזֹאת אֲנִי בוֹטֵחַ.

(ז) בּוֹ בָטַח לִבִּי...

(ה) כִּי יִצְפְּנֵנִי בְּסֻכֹּה בְּיוֹם רָעָה...

(ג) וְרָעָה בִּלְבָבָם.

(ה) בְּצוּר יְרוֹמְמֵנִי.

(א) צוּרִי אַל תֶּחֱרַשׁ מִמֶּנִּי...

(ט) עֶזְרָתִי הָיִיתָ...

(ז) בּוֹ בָטַח לִבִּי וְנֶעֱזָרְתִּי...

מזמור כ"ט: התגלות מלכות ה' ועזרתו לעם ישראל[51]

תוכן המזמור: על ייחודו של המזמור ועל מעמדו המרכזי בכל היחידה ראו לעיל, פרק ב, עמ' 14.

הקשר המזמור: התקרבותו של המשורר לה', שתוארה במזמור הקודם, מגיעה לשיאה בהתגלותו של ה', אשר מאפשרת לו לראות את הנהגת ה' בעולם באופן ברור יותר:

 

כ"ח

כ"ט

ל'

(ז) ה' עֻזִּי וּמָגִנִּי... (ח) ה' עֹז לָמוֹ...[52]

(א) הָבוּ לַה' כָּבוֹד וָעֹז... (יא) ה' עֹז לְעַמּוֹ יִתֵּן...

(ח) לְהַרְרִי עֹז...

המשורר פונה אל ה' כמקור עוזו (כ"ח, ז, ח), ומתוך כך הוא קורא להבאת כבוד ועוז לה' (כ"ט, א). בעקבות כך גם עם ישראל כולו מקבל עוז מה' (כ"ט, יא), ולכן גם המשורר באופן אישי חש עוז (ל', ח).

(ט) הוֹשִׁיעָה אֶת עַמֶּךָ וּבָרֵךְ אֶת נַחֲלָתֶךָ...

(יא) ה' עֹז לְעַמּוֹ יִתֵּן ה' יְבָרֵךְ אֶת עַמּוֹ בַשָּׁלוֹם.

 

בקשתו של המשורר הופכת לאמירה. מעתה הוא בטוח שה' יברך את עמו.

מזמור ל': שיר תודה על הצלה ממוות[53]

תוכן המזמור: המשורר מודה לה' על הצלתו ממוות, מפחד האויבים וממחלה קשה. הוא מזמין את החסידים להודות אתו לה', ומלא שמחה לקראת העתיד מתוך תחושת הודאה עמוקה לה'.[54]

הקשר המזמור: בצאת המשורר מהמפגש עם ה' בהיכלו, שבו מתגלה ה' לעולם כולו ולישראל כמלכו של עולם (כ"ט), הוא מרגיש מחוזק ומתפתחת אצלו שמחה באופן הדרגתי, כשחוויות צרותיו (כ"הכ"ח) נהפכות לו לתחושת הצלה (ל'ל"ד), כפי שתואר לעיל בפרק ג. מעתה יכול המשורר להודות, אף שטרם נושע מכל צרותיו.

 

כ"ה

כ"ז

ל'

 

(*)[55]

(ב) אֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי.

(ב) בִּקְרֹב עָלַי מְרֵעִים לֶאֱכֹל אֶת בְּשָׂרִי צָרַי וְאֹיְבַי לִי הֵמָּה כָשְׁלוּ וְנָפָלוּ.

(ב) אֲרוֹמִמְךָ ה' כִּי דִלִּיתָנִי וְלֹא שִׂמַּחְתָּ אֹיְבַי לִי.

 

 

בקשת העזרה (כ"ה) נענתה (כ"ז), אך רק כאן המשורר מודה לה' על כך.

 

 

כ"ט

ל'

 

(ח) קוֹל ה' יָחִיל מִדְבָּר יָחִיל ה' מִדְבַּר קָדֵשׁ.

(ט) קוֹל ה' יְחוֹלֵל אַיָּלוֹת וַיֶּחֱשֹׂף יְעָרוֹת וּבְהֵיכָלוֹ כֻּלּוֹ אֹמֵר כָּבוֹד.

(יב) הָפַכְתָּ מִסְפְּדִי לְמָחוֹל לִי פִּתַּחְתָּ שַׂקִּי וַתְּאַזְּרֵנִי שִׂמְחָה. (יג) לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוֹד וְלֹא יִדֹּם ה' אֱלֹהַי לְעוֹלָם אוֹדֶךָּ.

 

התגלות ה' בעולם משפיעה באופן ישיר על התנהגות המשורר.[56]

             

מזמור ל"א: בקשת המשורר והודאתו על הצלתו והזמנת החסידים לשמוח אִתו

תוכן המזמור: במזמור זה מופיעות יחדיו בקשה ופחד עם הודאה ושמחה
לאחר ההצלה. המקבילות הרבות לפסוקים אחרים בתהילים ובספרים אחרים
[57] מלמדות, שהמשורר מודע לכך שמצוקתו והצלתו על ידי ה' מצטרפות לסיפורים נוספים בהיסטוריה.

הקשר המזמור: אף שהמשורר התחזק ממפגשו עם ה' (ל'), הוא ממשיך לתאר את צרותיו ולהתפלל על הצלתו.[58] ביטויים ששימשו להודיה (ל'), משמשים כעת לתיאור הצרות וההצלה (ל"א).

 

ל'

ל"א

 

(ד) ה' הֶעֱלִיתָ מִן שְׁאוֹל נַפְשִׁי חִיִּיתַנִי מיורדי [מִיָּרְדִי קרי] בוֹר. (יג) לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוֹד וְלֹא יִדֹּם...

(יח) ה' אַל אֵבוֹשָׁה כִּי קְרָאתִיךָ יֵבֹשׁוּ רְשָׁעִים יִדְּמוּ לִשְׁאוֹל.

 

(ה) זַמְּרוּ לַה' חֲסִידָיו וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ.

(כד) אֶהֱבוּ אֶת ה' כָּל חֲסִידָיו אֱמוּנִים נֹצֵר ה' וּמְשַׁלֵּם עַל יֶתֶר עֹשֵׂה גַאֲוָה.

 

(ח) ה' בִּרְצוֹנְךָ הֶעֱמַדְתָּה לְהַרְרִי עֹז הִסְתַּרְתָּ פָנֶיךָ הָיִיתִי נִבְהָל.

(ט) וְלֹא הִסְגַּרְתַּנִי בְּיַד אוֹיֵב הֶעֱמַדְתָּ בַמֶּרְחָב רַגְלָי.

(*)

(ז) וַאֲנִי אָמַרְתִּי בְשַׁלְוִי בַּל אֶמּוֹט לְעוֹלָם.

(כג) וַאֲנִי אָמַרְתִּי בְחָפְזִי נִגְרַזְתִּי מִנֶּגֶד עֵינֶיךָ אָכֵן שָׁמַעְתָּ קוֹל תַּחֲנוּנַי בְּשַׁוְּעִי אֵלֶיךָ.

 

גם כשמצבו היה טוב (ל') וגם כשהיה בצרה (ל"א) חשב המשורר שמצבו לא ישתנה. אך לא כך קרה הוא נכנס לצרה לאחר מצבו הטוב, וה' שמע לתפילותיו כשהיה בצרה.

בשונה ממזמור כ"ח, שבו נזקק המשורר להמשיך להתפלל אף לאחר שה' שמע את קולו, שכן עדיין לא ניצל מכל צרותיו, במזמור זה הצלת המשורר הושלמה, והוא קורא לחסידי ה' לשבח אותו:

 

כ"ח

ל"א

(*)

(ב) שְׁמַע קוֹל תַּחֲנוּנַי בְּשַׁוְּעִי אֵלֶיךָ... (ו) בָּרוּךְ ה' כִּי שָׁמַע קוֹל תַּחֲנוּנָי.
(ט) הוֹשִׁיעָה אֶת עַמֶּךָ וּבָרֵךְ אֶת נַחֲלָתֶךָ וּרְעֵם וְנַשְּׂאֵם עַד הָעוֹלָם.

(כב) בָּרוּךְ ה' כִּי הִפְלִיא חַסְדּוֹ לִי... (כג) אָכֵן שָׁמַעְתָּ קוֹל תַּחֲנוּנַי בְּשַׁוְּעִי אֵלֶיךָ. (כד) אֶהֱבוּ אֶת ה' כָּל חֲסִידָיו אֱמוּנִים נֹצֵר ה' וּמְשַׁלֵּם עַל יֶתֶר עֹשֵׂה גַאֲוָה. (כה) חִזְקוּ וְיַאֲמֵץ לְבַבְכֶם כָּל הַמְיַחֲלִים לַה'.

מזמור ל"ב: כפרת ה' על חטאי המשורר, התגלות ה' אליו ושמחת המשורר[59]

תוכן המזמור: המשורר זוכה לכפרת ה' על חטאיו, על פשעיו ועל עוונותיו, והוא מרגיש אושר, כי תפילותיו נענו. ה' שומר עליו ופונה אליו בדיבור ישיר, ולכן המשורר מזמין צדיקים אחרים לשמוח אתו.

הקשר המזמור:

כ"ה

ל"ב

(ז) חַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה... (ח) טוֹב וְיָשָׁר ה' עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ. (יא) לְמַעַן שִׁמְךָ ה' וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא.

(א) אַשְׁרֵי נְשׂוּי פֶּשַׁע כְּסוּי חֲטָאָה. (ב) אַשְׁרֵי אָדָם לֹא יַחְשֹׁב ה' לוֹ עָוֹן וְאֵין בְּרוּחוֹ רְמִיָּה. (ה) חַטָּאתִי אוֹדִיעֲךָ וַעֲוֹנִי לֹא כִסִּיתִי אָמַרְתִּי אוֹדֶה עֲלֵי פְשָׁעַי לַה' וְאַתָּה נָשָׂאתָ עֲוֹן חַטָּאתִי סֶלָה.

מצוקת המשורר מתוך חטאיו, פשעיו ועוונותיו (כ"ה)[60] הופכת לרווחה ולתחושת אושר אחרי שה' סולח לו (ל"ב).[61]

 

ל"א

ל"ב

(כד) אֶהֱבוּ אֶת ה' כָּל חֲסִידָיו...[62]

(ו) עַל זֹאת יִתְפַּלֵּל כָּל חָסִיד אֵלֶיךָ לְעֵת מְצֹא...

אמירתו של המשורר לכל חסידי ה' שה' שומר עליהם מתפרטת בתיאור תפילתו של כל חסיד על פי ניסיונו האישי של המשורר, אשר זכה להיטהר מחטאיו מלפני ה'.

(יא) כִּי כָלוּ בְיָגוֹן חַיַּי וּשְׁנוֹתַי בַּאֲנָחָה כָּשַׁל בַּעֲוֹנִי כֹחִי וַעֲצָמַי עָשֵׁשׁוּ.

(ג) כִּי הֶחֱרַשְׁתִּי בָּלוּ עֲצָמָי בְּשַׁאֲגָתִי כָּל הַיּוֹם.

(ב) בְּצִדְקָתְךָ פַלְּטֵנִי. (ח) יָדַעְתָּ בְּצָרוֹת נַפְשִׁי. (י) חָנֵּנִי ה' כִּי צַר לִי... (יב) מִכָּל צֹרְרַי הָיִיתִי חֶרְפָּה... (יד) כִּי שָׁמַעְתִּי דִּבַּת רַבִּים מָגוֹר מִסָּבִיב... (כא) תַּסְתִּירֵם בְּסֵתֶר פָּנֶיךָ... (כב) בָּרוּךְ ה' כִּי הִפְלִיא חַסְדּוֹ לִי בְּעִיר מָצוֹר. (כד) אֱמוּנִים נֹצֵר ה'...

(ז) אַתָּה סֵתֶר לִי מִצַּר תִּצְּרֵנִי רָנֵּי פַלֵּט תְּסוֹבְבֵנִי סֶלָה.

תיאור ההווה הטוב מהווה השלמה של הבקשות בעבר. תפילת המשורר (ל"ב) נעזרת בחמישה ניסוחים מקבילים של הבקשות הקודמות (ל"א), כולל לשון נופל על לשון ("צַר... צֹרְרַי... מָצוֹר... נֹצֵר"; "מִצַּר תִּצְּרֵנִי").

מועטים הפסוקים בספר תהילים שבהם מצוטטים דברי ה' כתגובה לתפילת המשורר.[63] פסוק ח במזמור זה מתאר את הבטחת ה' למשורר להורות אותו בדרך נכונה ולשים עליו עין לשמירתו בעתיד. דברי ה' חשובים ביותר למשורר, שבפרקים קודמים של היחידה חש שה' מסתיר את פניו ממנו וביקש את הדרכתו. בדיקה מדוקדקת של דברי ה' מראה, שכמעט כל המילים בפסוק מופיעות במקומות אחרים ביחידה (ראו להלן בטבלה). בכך נותנים דברי ה' מענה יסודי ומקיף לסבלו האישי של המשורר לאורך כל היחידה (כ"ה‑ל"ד), והמשורר אכן מודה לה': "ידעת בצרות נפשי" (ל"א, ח). דברי המשורר המופיעים בפרקים הבאים שואבים את כוחם מדברי ה' אלו.

דברי ה' למשורר (ל"ב, ח) בהקשר הרחב של היחידה כ"ה‑ל"ד

כ"ה

כ"ו

כ"ז

ל"א

ל"ב

(א) מַשְׂכִּיל[64]

ל"ג

ל"ד

 

 

 

 

(ח) אַשְׂכִּילְךָ

 

 

(ח) יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ.

(יב) יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר.

 

(יא) הוֹרֵנִי ה' דַּרְכֶּךָ...

 

(ח) וְאוֹרְךָ בְּדֶרֶךְ

 

 

 

(ג) וְהִתְהַלַּכְתִּי בַּאֲמִתֶּךָ...

(יא) וַאֲנִי בְּתֻמִּי אֵלֵךְ...

 

 

(ח) זוּ תֵלֵךְ

 

 

(א) וַיְגָרֲשֵׁהוּ וַיֵּלַךְ...

(יב) לְכוּ בָנִים...

 

 

 

 

(ח) אִיעֲצָה

(י) ה' הֵפִיר עֲצַת גּוֹיִם... (יא) עֲצַת ה' לְעוֹלָם תַּעֲמֹד.

 

(טו) עֵינַי תָּמִיד אֶל ה'.

 

(ג) כִּי חַסְדְּךָ לְנֶגֶד עֵינָי.

 

 

(י) עָשְׁשָׁה בְכַעַס עֵינִי... (כג) נִגְרַזְתִּי מִנֶּגֶד עֵינֶיךָ...

(ח) עָלֶיךָ עֵינִי.

(יח) הִנֵּה עֵין ה' אֶל יְרֵאָיו.

 

(טז) עֵינֵי ה' אֶל צַדִּיקִים.

מזמור ל"ג: שיר הודאה לה' על בריאת העולם והנהגתו בחסד[65]

תוכן המזמור: המשורר מזמין את הצדיקים ואת הישרים להצטרף אליו לשיר לה' "שיר חדש" (א‑ג), דהיינו גם לאומות העולם.[66] לאחר תיאור מפורט של השגחת ה' כבורא עולם וכמנהיגו (ד‑יט), המשורר מבקש להצטרף לצדיקים ולהיות כפוף להשגחה זו (כ‑כב).[67]

הקשר המזמור: במזמור זה חסרה הכותרת "לדוד" המופיעה בכל המזמורים האחרים של היחידה. מסתבר שמזמור זה הוא מעין נספח של הרחבה רעיונית למזמור ל"ב:

ל"ב

ל"ג

(יא) שִׂמְחוּ בַה' וְגִילוּ צַדִּיקִים וְהַרְנִינוּ כָּל יִשְׁרֵי לֵב.

(א) רַנְּנוּ צַדִּיקִים בַּה' לַיְשָׁרִים נָאוָה תְהִלָּה.
(כא) כִּי בוֹ יִשְׂמַח לִבֵּנוּ כִּי בְשֵׁם קָדְשׁוֹ בָטָחְנוּ.

מסגרתו של מזמור ל"ג כוללת מושגים רבים המופיעים בחתימת מזמור ל"ב. דבר זה יוצר רצף בין המזמורים ורומז לכך שמזמור ל"ג הוא כעין פירוט של סוף מזמור ל"ב.

במזמור זה מתרחבים הרעיונות שבמזמור ל"ב מהאדם הפרטי אל "כל הארץ... כל יׂשבי תבל... כל בני האדם":[68]

ל"ב

ל"ג

(ב) אַשְׁרֵי אָדָם לֹא יַחְשֹׁב ה' לוֹ עָוֹן וְאֵין בְּרוּחוֹ רְמִיָּה.

(י) ה' הֵפִיר עֲצַת גּוֹיִם הֵנִיא מַחְשְׁבוֹת עַמִּים.

(יא) עֲצַת ה' לְעוֹלָם תַּעֲמֹד מַחְשְׁבוֹת לִבּוֹ לְדֹר וָדֹר.

התייחסותו של ה' למעשי בני האדם משנה את ההתייחסות הפשוטה אליהם הן ביחס לאדם הפרטי והן ביחס לעמים. עוונו של האדם נסלח ומחשבות העמים מופָרות.

(א) אַשְׁרֵי נְשׂוּי פֶּשַׁע כְּסוּי חֲטָאָה.

(ב) אַשְׁרֵי אָדָם לֹא יַחְשֹׁב ה' לוֹ עָוֹן...

(יב) אַשְׁרֵי הַגּוֹי אֲשֶׁר ה' אֱלֹהָיו הָעָם בָּחַר לְנַחֲלָה לוֹ. (יג) מִשָּׁמַיִם הִבִּיט ה' רָאָה אֶת כָּל בְּנֵי הָאָדָם.

שבח האדם הפרטי (ל"ב) מתרחב לשבח עם ישראל כחלק מכל בני האדם (ל"ג).[69]

(ח) אַשְׂכִּילְךָ וְאוֹרְךָ בְּדֶרֶךְ זוּ תֵלֵךְ אִיעֲצָה עָלֶיךָ עֵינִי.[70]

(י) ה' הֵפִיר עֲצַת גּוֹיִם הֵנִיא מַחְשְׁבוֹת עַמִּים.

(יא) עֲצַת ה' לְעוֹלָם תַּעֲמֹד מַחְשְׁבוֹת לִבּוֹ לְדֹר וָדֹר.

(יח) הִנֵּה עֵין ה' אֶל יְרֵאָיו לַמְיַחֲלִים לְחַסְדּוֹ.

המזמור סוגר מעגל שנפתח במזמור ל"א, שבו עודד המשורר את המייחלים לה', שאף שהמצב נראה גרוע, ה' ישמור עליהם. אמירה זו של המשורר אכן מתגשמת בהמשך:

ל"א

ל"ג

(כה) חִזְקוּ וְיַאֲמֵץ לְבַבְכֶם כָּל הַמְיַחֲלִים לַה'.

(יח) הִנֵּה עֵין ה' אֶל יְרֵאָיו לַמְיַחֲלִים לְחַסְדּוֹ.[71]

מזמור ל"ד: סיפור הצלתו של המשורר והדרכתו את יראי ה' בדרכו[72]

תוכן המזמור: המשורר מודה לה' על הצלתו (ביא) ומעודד את היראים ללמוד ממנו (יבכב). הוא משתמש בניסיון שלו כדי לעודד גם אחרים לפעול בדרכו: "דרשתי את ה' וענני" (ה) "ודׂרשי ה’ לא יחסרו כל טוב" (יא).

המשורר מבקש לעסוק בתיקון העולם על פי העיקרון: "סור מרע ועשה טוב" (טו) על ידי הסרת הרע מחד גיסא (יד, יז, כ, כב), וחיזוק הטוב מאידך גיסא (ט, יא, יג, טו). הוראת יראת ה' עם ערכים נוספים על פי ניסיונו של המשורר תגשים את המטרה הזו.

מסר אמוני זה עולה גם מכותרת המזמור: "לדוד בשנותו את טעמו לפני אבימלך ויגרשהו וילך". בזמן שהיית דוד אצל אכיש בברחו מפני שאול (שמ"א כ"א), הוא היה בסכנה גדולה ועבר חוויה משפילה ביותר. ציון ביוגרפי זה לכאורה אינו מתאים כלל וכלל לתוכן המזמור, שבו משדר המשורר ביטחון ושמחה של הצלה. מסתבר שהכותרת באה ללמד מסר גדול באמונה: גם כשהאדם נתון בצרה גדולה אל לו לחדול מביטחונו בה' שיציל אותו בעתיד. המשורר משתמש בביטויים המתארים את התבזותו של דוד כדי שיינצל, אך מתאר דווקא בהם את הודאתו לה':[73]

שמ"א

ל"ד

(כ"א, יג) וַיָּשֶׂם דָּוִד אֶת הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה בִּלְבָבוֹ וַיִּרָא מְאֹד מִפְּנֵי אָכִישׁ מֶלֶךְ גַּת. (יד) וַיְשַׁנּוֹ אֶת טַעְמוֹ בְּעֵינֵיהֶם וַיִּתְהֹלֵל בְּיָדָם ויתו [וַיְתָיו קרי] עַל דַּלְתוֹת הַשַּׁעַר וַיּוֹרֶד רִירוֹ אֶל זְקָנוֹ. (כ"ב, א) וַיֵּלֶךְ דָּוִד מִשָּׁם...

(א) לְדָוִד בְּשַׁנּוֹתוֹ אֶת טַעְמוֹ לִפְנֵי אֲבִימֶלֶךְ וַיְגָרֲשֵׁהוּ וַיֵּלַךְ. (ג) בַּה' תִּתְהַלֵּל נַפְשִׁי יִשְׁמְעוּ עֲנָוִים וְיִשְׂמָחוּ. (ט) טַעֲמוּ וּרְאוּ כִּי טוֹב ה' אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר יֶחֱסֶה בּוֹ.

בכך נלמד מהרקע הביוגרפי של המזמור בספר שמואל את אותו המסר שעולה גם מהשוואת מזמור ל"ד למזמור כ"ה.

הקשר המזמור: כפי שהוכח לעיל,[74] פרקים כ"ה ול"ד הם 'מזמורים תאומים': בשעה שבמזמור כ"ה מביע המשורר את מצוקתו ומבקש את עזרת ה', הרי מזמור ל"ד הוא שיר הלל והודאה באותם ניסוחים. המשורר הצליח לאורך תהליך ארוך להפוך כביכול את מצוקתו להלל והודאה לה'.

מעבר לסגירת המעגל של כל היחידה, פרק ל"ד מהווה גם המשך של פרק ל"ג:

ל"ג

ל"ד

(א) רַנְּנוּ צַדִּיקִים בַּה' לַיְשָׁרִים נָאוָה תְהִלָּה.

(ב) אֲבָרֲכָה אֶת ה' בְּכָל עֵת תָּמִיד תְּהִלָּתוֹ בְּפִי. (ג) בַּה' תִּתְהַלֵּל נַפְשִׁי יִשְׁמְעוּ עֲנָוִים וְיִשְׂמָחוּ.

ההזמנה הכללית לצדיקים ולישרים להלל את ה' מיושמת באופן מעשי בתהילת המשורר.[75]

גם בחזרות של השורש סב"ב ניתן לזהות סיפור מעניין לאורך היחידה. בתחילה משמש שורש זה לתיאור שאיפתו של המשורר: "ארחץ בנקיון כפָּי ואסׂבבה את מזבחך ה'" (כ"ו, ו). לעומת זאת בהמשך משמש השורש לתיאור אויביו וצרותיו: "ועתה ירום ראשי על אׂיבי סביבותי" (כ"ז, ו); "כי שמעתי דִבַּת רבים מגוֹר מסביב בהוָּסדם יחד עלי" (ל"א, יד). אך לבסוף מתאר המשורר בלשון זו את הצלתו בידי ה', בבחינת "הפכת מספדי למחול לי" (ל', יב); "אתה סתר לי מצר תצרֵני רָנֵּי פלט תסובבני סלה" (ל"ב, ז); "רבים מכאובים לרשע והבוטח בה' חסד יסובבנו" (ל"ב, י); "חׂנה מלאך ה' סביב ליראיו ויחלצם" (ל"ד, ח).

ו. אחרית דבר תרומת הפרשנות ההקשרית לפרשנות היחידה והספר

בניתוח זה ביקשתי להציג את מזמורים כ"ה‑ל"ד כיחידה ספרותית ורעיונית מאוחדת על פי הפרשנות ההקשרית. התבוננות במזמורים גם כחלק מאוסף מגלה לנו משמעויות ומסרים חדשים וחשובים על פי 'אמִתה של תורה', שלא תמיד ניתן לראותם בדרך אחרת. המשורר והקורא חווים באופן הדרגתי תהליך דתיפסיכולוגי של מעבר מצרה (כ"ה) לרווחה (ל"ד), כשבמרכזו עומדת התגלות ה' (כ"ט).

הפרשנות ההקשרית לא רק מאפשרת לזהות מבנה מקיף ואחיד עם משמעות עמוקה לאורך יחידה ספרותית גדולה של עשרה פרקים, אלא גם מגלה תובנות מקומיות חשובות בפרקים ובפסוקים שונים. אביא כאן מספר דוגמות שהוזכרו לעיל, הממחישות את תרומתה הייחודית של הפרשנות ההקשרית במזמורים אלו:

א. מזמורים כ"ה ול"ד דומים מאוד זה לזה בצורתם, בלשונם ובתוכנם. גם המשותף וגם הניגוד באים לידי ביטוי בהשוואה ביניהם (עמ' 10 ואילך).

ב.  מזמור כ"ט, אשר מנוסח בצורה פיוטית ובנוי במבנה סימטרי, הוא צירה של כל היחידה (עמ' 14 ואילך). הפרקים שלפניו ושאחריו יוצרים מבנה סימטרי, הן מצד תוכנם הן על ידי מקבילות לשוניות (עמ' 16 ואילך).

ג.  במזמור כ"ז יש אמביוולנטיות של ביטחון מן העבר האחד ופחדים מן העבר השני, אשר מובנת היטב לפי מיקומו של הפרק, שבו המשורר נמצא בדרכו ממצוקתו לקראת התגלות ה' אליו (עמ' 24 ואילך).

ד.  הכותרת של מזמור ל' ("מזמור שיר חנֻכַּת הבית לדוד") מובנת על סמך מיקומו של הפרק אחרי מזמור כ"ט (עמ' 27 ואילך).[76]

ה. בדברי ה' אל המשורר במזמור ל"ב, ח יש משום מענה לתפילת המשורר בפרקים הקודמים וכן הבטחות ה' מתגשמות במזמורים הבאים. בכך יש לדברי ה' עצמה ומשמעות מיוחדות בזכות הפרשנות ההקשרית (עמ' 29 ואילך).

ו.   היעדר הכותרת של מזמור ל"ג מובן מבחינת התוכן ומבחינת המבנה הסימטרי של היחידה (עמ' 31 ואילך).

עדיין דרושים דיונים ומחקרים רבים להבנת גישת הפרשנות ההקשרית באופן שיטתי, לעדכון של מצב המחקר בתחום זה ולהגדרת האתגרים העתידיים, כדי לגלות פנים חדשים במזמורים הנפלאים של נעים זמירות ישראל.

 

                                 מזמור כ"ה

                      מזמור ל"ד

(א) לְדָוִד

אֵלֶיךָ ה' נַפְשִׁי אֶשָּׂא.

(ב) אֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי.

(ג)   גַּם כָּל קֹוֶיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם.

(ד) דְּרָכֶיךָ ה' הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי.

(ה) הַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם.

(ו)   זְכֹר רַחֲמֶיךָ ה' וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה.

(ז)   חַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ ה'.

(ח) טוֹב וְיָשָׁר ה' עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ.

(ט) יַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ.

(י)   כָּל אָרְחוֹת ה' חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו.

(יא) לְמַעַן שִׁמְךָ ה' וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא.

(יב) מִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא ה' יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר.

(יג) נַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ.

(יד) סוֹד ה' לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם.

(טו) עֵינַי תָּמִיד אֶל ה' כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי.

(טז) פְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי.

(יז) צָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי.

(יח) רְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי.

(יט) רְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי.

(כ) שָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ.

(כא)    תֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ.

(כב)    פְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו.

(א) לְדָוִד בְּשַׁנּוֹתוֹ אֶת טַעְמוֹ לִפְנֵי אֲבִימֶלֶךְ וַיְגָרֲשֵׁהוּ וַיֵּלַךְ.

(ב) אֲבָרֲכָה אֶת ה' בְּכָל עֵת תָּמִיד תְּהִלָּתוֹ בְּפִי.

(ג) בַּה' תִּתְהַלֵּל נַפְשִׁי יִשְׁמְעוּ עֲנָוִים וְיִשְׂמָחוּ.

(ד) גַּדְּלוּ לַה' אִתִּי וּנְרוֹמְמָה שְׁמוֹ יַחְדָּו.

(ה) דָּרַשְׁתִּי אֶת ה' וְעָנָנִי וּמִכָּל מְגוּרוֹתַי הִצִּילָנִי.

(ו)   הִבִּיטוּ אֵלָיו וְנָהָרוּ וּפְנֵיהֶם אַל יֶחְפָּרוּ.

(ז) זֶה עָנִי קָרָא וַה' שָׁמֵעַ וּמִכָּל צָרוֹתָיו הוֹשִׁיעוֹ.

(ח) חֹנֶה מַלְאַךְ ה' סָבִיב לִירֵאָיו וַיְחַלְּצֵם.

(ט) טַעֲמוּ וּרְאוּ כִּי טוֹב ה' אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר יֶחֱסֶה בּוֹ.

(י) יְראוּ אֶת ה' קְדֹשָׁיו כִּי אֵין מַחְסוֹר לִירֵאָיו.

(יא)    כְּפִירִים רָשׁוּ וְרָעֵבוּ וְדֹרְשֵׁי ה' לֹא יַחְסְרוּ כָל טוֹב.

(יב)    לְכוּ בָנִים שִׁמְעוּ לִי יִרְאַת ה' אֲלַמֶּדְכֶם.

(יג) מִי הָאִישׁ הֶחָפֵץ חַיִּים אֹהֵב יָמִים לִרְאוֹת טוֹב.

(יד)    נְצֹר לְשׁוֹנְךָ מֵרָע וּשְׂפָתֶיךָ מִדַּבֵּר מִרְמָה.

(טו)    סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב בַּקֵּשׁ שָׁלוֹם וְרָדְפֵהוּ.

(טז)    עֵינֵי ה' אֶל צַדִּיקִים וְאָזְנָיו אֶל שַׁוְעָתָם.

(יז) פְּנֵי ה' בְּעֹשֵׂי רָע לְהַכְרִית מֵאֶרֶץ זִכְרָם.

(יח)    צָעֲקוּ וַה' שָׁמֵעַ וּמִכָּל צָרוֹתָם הִצִּילָם.

(יט) קָרוֹב ה' לְנִשְׁבְּרֵי לֵב וְאֶת דַּכְּאֵי רוּחַ יוֹשִׁיעַ.

(כ) רַבּוֹת רָעוֹת צַדִּיק וּמִכֻּלָּם יַצִּילֶנּוּ ה'.

(כא)   ׁשֹׁמֵר כָּל עַצְמוֹתָיו אַחַת מֵהֵנָּה לֹא נִשְׁבָּרָה.

(כב)   תְּמוֹתֵת רָשָׁע רָעָה וְשֹׂנְאֵי צַדִּיק יֶאְשָׁמוּ.

(כג)     פּוֹדֶה ה' נֶפֶשׁ עֲבָדָיו וְלֹא יֶאְשְׁמוּ כָּל הַחֹסִים בּוֹ.

 

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)