יהושע י"ט | המשך תיאורי הנחלות
הפרק שלנו ממשיך בתיאור חלוקת הנחלות לשבטים הנרפים. מעבר לקריאת נחלת כל שבט בפני עצמו, נציין שלוש נקודות להרחבה:
אופן תיאור הנחלה: שימו לב להבדל בין שתי דרכים שונות לחלוטין בהן הפסוקים נוקטים כדי לתאר את הנחלות. בסוג הראשון, יש שימוש נרחב במילות פועל לתיאור רציף של ציור קו הגבול; כך למשל בתיאור נחלת שבט זבולון: "וְעָלָה גְבוּלָם לַיָּמָּה וּמַרְעֲלָה וּפָגַע בְּדַבָּשֶׁת וּפָגַע אֶל הַנַּחַל אֲשֶׁר עַל פְּנֵי יָקְנְעָם: וְשָׁב מִשָּׂרִיד..." (יט, יא-יב). הגבול מתואר בפסוקים הללו כדבר חי: הוא עולה למקום מסוים, ואז פוגע במקום אחר, משם הוא מתקדם ל... ואז הוא שב ל... התיאור מתאר את הגבול כישות שמתקדמת בשטח באופן רציף. בסוג השני, מצוין רצף של שמות מקומות בלבד, ללא מילות קישור. כך למשל בתחילת תיאור נחלת יששכר: "וַיְהִי גְּבוּלָם יִזְרְעֶאלָה וְהַכְּסוּלֹת וְשׁוּנֵם: וַחֲפָרַיִם וְשִׁיאֹן וַאֲנָחֲרַת" (יט, יח-יט). מה פשר ההבדל הזה? אולי ניתן לומר שהפסוקים נאמנים למציאות בשטח. היו נחלות שנכבשו בצורה מסודרת ונקבעו בהם גבולות מאוד ברורים, בעבודת שטח רציפה. אבל אולי היו נחלות אחרות בהן הגבול לא היה מאוד ברור; איזורים בהם הכיבוש היה פחות מוחלט ופחות משכנע; עוד נשארו גויים מסביב. והדרך לתיאור נחלות כאלה היא על ידי נקיבת ערי ישראל באותן נחלות. באמת אין גבול רציף וברור. אם נכונים הדברים, נסו לשים לב לאופן תיאור כל נחלה, ואף למקומות בהם אופי התיאור משתנה בתוך אותה נחלה עצמה. האם יש מגמה לכיוון מסוים לאורך הפרקים?
סדר התנחלות השבטים: מצורפת הקלטה משיעור של הרב דוד נתיב בישיבה בשנת תשע"ז. בשיעורו הרב נתיב סוקר את מבנה הנחלות במבט מלמעלה, וטוען שסדר הנחלות בארץ ישראל מקביל לסדר מחנה ישראל במדבר, כאשר במרכז נמצאת ירושלים, כשם שבמחנה ישראל במדבר – במרכז היה מחנה השכינה.
נחלת שבט דן: מהי נחלת שבט דן? האם איזור גוש דן של ימינו? או שמא איזור תל דן שבצפון? הפרק שלנו מספר בקצרה חלק מסיפור הנדידה של שבט דן; כדי להרחיב, ישנם מקומות רבים במקרא לעיין בהם: החל מברכת משה לשבט דן (דברים לג, כב), דרך פסוק בתחילת ספר שופטים (א, לד) וסיפור מפורט יותר בהמשך הספר (שופטים יח). לאחר לימוד והצלבה של המקורות אלו באלו יש לשאול: מה היה התכנון המקורי לנחלת שבט דן? מה השתבש ומתי? ומהי נחלת שבט דן בסופו של דבר? מצורף מאמר קצר כטעימה לדיון בנושא.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)