עקב | "מה ה' אלוקיך שואל מעמך"
הרעיון המובא כאן מושפע מדברי הנצי"ב אך לוקח את יסודות דבריו לכיוון עצמאי.
משה אומר לישראל:
ועתה ישראל מה י-הוה א-להיך שאל מעמך כי אם ליראה את י-הוה א-להיך ללכת בכל דרכיו ולאהבה אתו ולעבד את י-הוה א-להיך בכל לבבך ובכל נפשך.
לשמר את מצות י-הוה ואת חקתיו אשר אנכי מצוך היום לטוב לך. (דברים י/ יב-יג)
הקב"ה מבקש מישראל מספר דברים המחולקים לשני פסוקים. בפסוק הראשון נקראים ישראל ליראה את ה', ללכת בדרכיו ולאהב את הקב"ה. בפסוק השני נקראים ישראל "לשמור את מצות ה' ואת חוקיו". חלוקת הפסוקים ברורה. הפסוק הראשון עוסק בדברים שבלב כלשון מילותיו האחרונות של הפסוק "בכל לבבך ובכל נפשך". אפילו ההליכה בדרכי ה' המוזכרת כאן משמעותה קביעת מערכת ערכים התואמת את ערכיו של הקב"ה. מאידך הפסוק השני עוסק במצוות מעשיות.
הפסוקים הבאים מספרים:
הן לי-הוה א-להיך השמים ושמי השמים הארץ וכל אשר בה.
רק באבתיך חשק י-הוה לאהבה אותם ויבחר בזרעם אחריהם בכם מכל העמים כיום הזה. (דברים י/יד-טו)
מקומו של הקב"ה הן בשמיים הרוחניים והן בארץ החומרית. ק-ל גדול זה חשק באבותיהם של ישראל ובעקבות זאת בזרעם - ישראל.
מדוע חשק הקב"ה באבות? כיוון שהוא בשמיים ובארץ הוא חושק במי שיכול לבטא את שני העולמות הללו. האבות גילו יראה ואהבת ה' לצד כבוד אהבה ויושר כלפי אנשים בחיי העולם הזה.
היו אמנם אחרים שהיו יראי שמים ואהבו את ה' אך הדבר לא בא לידי ביטוי בחיי העולם הזה שלהם. ואחרים שחיו עם כבוד ואהבה לזולת, התנהלו ביושרה אך לא דבקו בקב"ה.
התורה מלמדת שה' חשק באבות משום שהם השכילו לבנות חיים של עבודה שבלב לצד קיום מצוות מעשיות בעולם חומרי.
אמנם לא כל יחיד יכול להצטיין בשני הממדים. יש מי שכוחו במעשי חסד, בעזרה ותמיכה באחרים, בבניית והפעלת עסק המושתת על ערכי יושרה. ואילו אחרים בולטים בעבודת הלב, בלימוד תורה בתפילה בביטוי יראת ה' ואהבתו.
עם זאת האומה כאומה, כממשיכת דרך האבות, צריכה לדעת לקיים בתוכה את מכלול הערכים. "מה ה' אלוקיך שואל מעמך", ממך כעם? לקיים בעולמו את השילוב הנפלא של האבות לירא, לאהב וללכת בדרכיו לצד שמירת מצוות ה' וחוקותיו בחיי היום יום.
שבת שלום
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)