דילוג לתוכן העיקרי

המרכבה ביחזקאל

29.02.2024
00:48:51

בשיעור שהעביר עבור התוכנית שלנו, הרב אמנון בזק ביאר את פשוטו של מעשה המרכבה, ואת האור שהבנת מעשה מרכבה שופכת על מקומות אחרים בתנ"ך: הבנת מבנה המקדש, חטא העגל, וחטא העגלים של ירבעם בן נבט. מוזמנים לשמוע את השיעור המלא המצורף.

תקציר השיעור:

מעשה מרכבה מופיע שלוש פעמים בספר יחזקאל. ההופעה הראשונה היא בנבואתו הראשונה של יחזקאל, בה מתוארות ארבע חיות שכביכול נושאות את כבוד ה'. בפרק י', מתואר שהשכינה עוזבת את המקדש – והמרכבה נושאת אותה ונוסעת מזרחה, אל הגלות. בסוף הספר, בפרק מ"ג, מתוארת חזרת השכינה למקדש העתידי, והמרכבה באה ממזרח, כביכול מחזירה את השכינה מהגלות.

הרב אמנון בזק בשיעורו בישיבה הראה שיש הקבלות רבות בין המרכבה לבין כלי הנחושת שבנה שלמה, וטען שכלי הנחושת באים להזכיר את המרכבה: הצבתם בחצר היא כמו רכב שיושב בחניה. יש פה אמירה – בכל רגע נתון הקב"ה יכול לעזוב את המקדש, המרכבה נמצאת בחצר ומוכנה לפעולה. כמו כן, כשהרכב בחניה, אפשר להניח שבעל הבית נמצא, ולכן כל עוד כלי הנחושת עדיין בחצר – אנחנו מניחים שעוד יש שכינה.

הרב בזק הסביר כך את הויכוח של ירמיהו וחנניה בן עזור על כלי הנחושת (ירמיהו כ"ח) – חנניה טוען שכלי הזהב עתידים לחזור כי כלי הנחושת נשארו, והשכינה עדיין במקדש. ואילו ירמיהו טוען שהשכינה בדרך החוצה, וגם כלי הנחושת עתידים לגלות. הויכוח התרחש בחודש אב בשנה הרביעית לצדקיהו, וחנניה טען שבתוך שנתיים הכלים יושבו. לאחר שעוברות שנתיים, בחודש אלול של השנה השישית לצדקיהו, זקני יהודה מגיעים ליחזקאל; הרב בזק מסביר שזה בדיוק הנושא שמטריד אותם – האם עכשיו ברור שירמיהו צדק וכלי הנחושת עתידים לגלות? מיד לאחר מכן, יחזקאל מובא לירושלים, ורואה את השכינה עוזבת. הדין על ירושלים נגזר, וגם כלי הנחושת עתידים לגלות.

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)