יחזקאל פרק כח | נבואה על מלך צור
יחזקאל עובר לדבר למלך צור, שמתוך גאווה על כוחו הגדול רואה בעצמו סוג של אל. יחזקאל נוזף בו על גאוותו הגדולה, ומזהיר אותו שיסבול מפורענות שתבהיר לו את מקומו: "הֶאָמֹר תֹּאמַר אֱלֹהִים אָנִי לִפְנֵי הֹרְגֶךָ וְאַתָּה אָדָם וְלֹא אֵל בְּיַד מְחַלְלֶיךָ".
בתוך הנבואות על מלך צור, יחזקאל משלב כמה מוטיבים מהספרות הנוכרית הקדומה. מסתבר שהפסוק אותו שם יחזקאל בפיו של מלך צור: "וַתֹּאמֶר אֵל אָנִי מוֹשַׁב אֱלֹהִים יָשַׁבְתִּי בְּלֵב יַמִּים" מכוון ל'אל' – ראש הפנתיאון הכנעני – שמקום מושבו היה בין הנהרות, ומלך צור ראה את עצמו דומה לו. את הפסוק "הִנֵּה חָכָם אַתָּה מדנאל [בקרי מופיע: מִדָּנִיֵּאל] כָּל סָתוּם לֹא עֲמָמוּךָ", פרשנים רבים הסבירו על פי הקרי כמוסב על דניאל, היהודי הבבלי שיש על שמו ספר. אבל בהתאם לכתיב, ובגלל שדניאל היהודי צעיר מיחזקאל וכנראה לא נודע בציבור בתקופת אמירת הנבואה, מסתבר יותר שהכוונה ל"דנאל" – גיבור האפוס האוגריתי "דנאל ואקהת" ששפט חלשים בצדק ונודע בחכמתו.
גם הנבואה הבאה – שמביאה משל על כרוב שהיה מונח בגן עדן וגורש משם, יכולה להיות הפניה לסיפור גן עדן המקורי שכולל גירוש של אדם הראשון מגן עדן, אך כבר קאסוטו מצביע על שורשים משמעותיים יותר בסיפור גן העדן השומרי, אשר כולל אבנים טובות שצומחים מן העצים, כמו בנבואה: "בְּעֵדֶן גַּן אֱ–לֹהִים הָיִיתָ כָּל אֶבֶן יְקָרָה מְסֻכָתֶךָ אֹדֶם פִּטְדָה וְיָהֲלֹם תַּרְשִׁישׁ שֹׁהַם וְיָשְׁפֵה סַפִּיר נֹפֶךְ וּבָרְקַת וְזָהָב מְלֶאכֶת תֻּפֶּיךָ וּנְקָבֶיךָ בָּךְ בְּיוֹם הִבָּרַאֲךָ כּוֹנָנוּ".
ההפניות לסיפורים זרים מהווים ראיה מסוימת לזהות הנמען של הנבואה. בכל נבואה על הגויים צריך לשאול את עצמנו האם זו נבואה שנועדה לבני צור, או שמא לבני ישראל שצריכים לשמוע על בני צור. בנבואות ישעיהו למשל מסתבר שחשוב להשמיע לבני יהודה שהממלכות השכנות עומדות להיחרב, כדי שהם ידעו שלא לכרות איתן ברית כנגד אשור. גם אצל יחזקאל ניתן לחשוב על משמעויות עבור בני יהודה – ייתכן שהנבואה על צור באה לנחם את בני ישראל שגם אויביהם יספגו מפלה, אבל יתכן שזו נבואה שבאמת נועדה לבני צור ואמורה להחזיר אותם בתשובה.
את השימוש הנרחב במיתוסים קדומים ניתן להסביר בשני הכיוונים. מצד אחד מושך לומר שמדובר על נבואה שנועדה לגויים, ולכן משתמשת במיתוסים המוכרים להם. אך בכל זאת ניתן לומר שמטרת הנבואה היא כן שבני ישראל יקשיבו, והשימוש במיתוסים של הגויים רק נועד לתת "אמינות", כמו שבסרט אמריקאי הדמויות פתאום עוברות לדבר בסינית כדי שנבין שמדובר על סינים, כך גם יחזקאל מכניס קטעים מהמיתוסים של בני צור כדי שהשומעים הישראלים יחושו בכך שזו נבואה אותנטית על צור.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)