דילוג לתוכן העיקרי

מיקומה ושמה של העיר ירושלים לעתיד לבוא

קובץ טקסט
בשיעור הקודם עסקנו בנבואתו של יחזקאל בנוגע ליחס בין העיר למקדש, תוך הבנת היחס בין חבלי הארץ השונים. בשיעור זה נבחן את מיקומה של העיר עצמה על פי פשטי הפסוקים, ומתוך כך נוסיף מספר הערות על מסקנותינו מן השיעור הקודם.

העיר בפרקי הגאולה

הנביא יחזקאל מתייחס אל העיר בתיאור הבאתו לארץ ישראל במראה האלוהים האחרון (מ, ב):
"בְּמַרְאוֹת אֱלֹהִים הֱבִיאַנִי אֶל אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל וַיְנִיחֵנִי אֶל הַר גָּבֹהַּ מְאֹד וְעָלָיו כְּמִבְנֵה עִיר מִנֶּגֶב".
לאחר מכן (מה, ו-ז) מתאר הנביא את מיקומה של העיר באופן כללי, בתוך חבל התרומה לה':
"וַאֲחֻזַּת הָעִיר תִּתְּנוּ חֲמֵשֶׁת אֲלָפִים רֹחַב וְאֹרֶךְ חֲמִשָּׁה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף לְעֻמַּת תְּרוּמַת הַקֹּדֶשׁ לְכָל בֵּית יִשְׂרָאֵל יִהְיֶה: וְלַנָּשִׂיא מִזֶּה וּמִזֶּה לִתְרוּמַת הַקֹּדֶשׁ וְלַאֲחֻזַּת הָעִיר אֶל פְּנֵי תְרוּמַת הַקֹּדֶשׁ וְאֶל פְּנֵי אֲחֻזַּת הָעִיר מִפְּאַת יָם יָמָּה וּמִפְּאַת קֵדְמָה קָדִימָה וְאֹרֶךְ לְעֻמּוֹת אַחַד הַחֲלָקִים מִגְּבוּל יָם אֶל גְּבוּל קָדִימָה".
בפרק מ"ח (טו-כג) ישנו פירוט של מיקום ומבנה העיר בתוך חבל התרומה:
"וַחֲמֵשֶׁת אֲלָפִים הַנּוֹתָר בָּרֹחַב עַל פְּנֵי חֲמִשָּׁה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף חֹל הוּא לָעִיר לְמוֹשָׁב וּלְמִגְרָשׁ וְהָיְתָה הָעִיר בְּתוֹכוֹ: וְאֵלֶּה מִדּוֹתֶיהָ פְּאַת צָפוֹן חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים וּפְאַת נֶגֶב חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים וּמִפְּאַת קָדִים חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים וּפְאַת יָמָּה חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים: וְהָיָה מִגְרָשׁ לָעִיר צָפוֹנָה חֲמִשִּׁים וּמָאתַיִם וְנֶגְבָּה חֲמִשִּׁים וּמָאתָיִם וְקָדִימָה חֲמִשִּׁים וּמָאתַיִם וְיָמָּה חֲמִשִּׁים וּמָאתָיִם: וְהַנּוֹתָר בָּאֹרֶךְ לְעֻמַּת תְּרוּמַת הַקֹּדֶשׁ עֲשֶׂרֶת אֲלָפִים קָדִימָה וַעֲשֶׂרֶת אֲלָפִים יָמָּה וְהָיָה לְעֻמַּת תְּרוּמַת הַקֹּדֶשׁ וְהָיְתָה תְבוּאָתוֹ לְלֶחֶם לְעֹבְדֵי הָעִיר: וְהָעֹבֵד הָעִיר יַעַבְדוּהוּ מִכֹּל שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל: כָּל הַתְּרוּמָה חֲמִשָּׁה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף בַּחֲמִשָּׁה וְעֶשְׂרִים אָלֶף רְבִיעִית תָּרִימוּ אֶת תְּרוּמַת הַקֹּדֶשׁ אֶל אֲחֻזַּת הָעִיר: וְהַנּוֹתָר לַנָּשִׂיא מִזֶּה וּמִזֶּה לִתְרוּמַת הַקֹּדֶשׁ וְלַאֲחֻזַּת הָעִיר אֶל פְּנֵי חֲמִשָּׁה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף תְּרוּמָה עַד גְּבוּל קָדִימָה וְיָמָּה עַל פְּנֵי חֲמִשָּׁה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף עַל גְּבוּל יָמָּה לְעֻמַּת חֲלָקִים לַנָּשִׂיא וְהָיְתָה תְּרוּמַת הַקֹּדֶשׁ וּמִקְדַּשׁ הַבַּיִת בְּתוֹכוֹ: וּמֵאֲחֻזַּת הַלְוִיִּם וּמֵאֲחֻזַּת הָעִיר בְּתוֹךְ אֲשֶׁר לַנָּשִׂיא יִהְיֶה בֵּין גְּבוּל יְהוּדָה וּבֵין גְּבוּל בִּנְיָמִן לַנָּשִׂיא יִהְיֶה".
לבסוף (מח, ל-לה) מופיע פירוט מקומותיהם של השערים וזיקתם לשבטי ישראל, החותם את הספר:
"וְאֵלֶּה תּוֹצְאֹת הָעִיר מִפְּאַת צָפוֹן חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים מִדָּה: וְשַׁעֲרֵי הָעִיר עַל שְׁמוֹת שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל שְׁעָרִים שְׁלוֹשָׁה צָפוֹנָה שַׁעַר רְאוּבֵן אֶחָד שַׁעַר יְהוּדָה אֶחָד שַׁעַר לֵוִי אֶחָד: וְאֶל פְּאַת קָדִימָה חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים וּשְׁעָרִים שְׁלֹשָׁה וְשַׁעַר יוֹסֵף אֶחָד שַׁעַר בִּנְיָמִן אֶחָד שַׁעַר דָּן אֶחָד: וּפְאַת נֶגְבָּה חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים מִדָּה וּשְׁעָרִים שְׁלֹשָׁה שַׁעַר שִׁמְעוֹן אֶחָד שַׁעַר יִשָּׂשכָר אֶחָד שַׁעַר זְבוּלֻן אֶחָד: פְּאַת יָמָּה חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְאַרְבַּעַת אֲלָפִים שַׁעֲרֵיהֶם שְׁלֹשָׁה שַׁעַר גָּד אֶחָד שַׁעַר אָשֵׁר אֶחָד שַׁעַר נַפְתָּלִי אֶחָד: סָבִיב שְׁמֹנָה עָשָׂר אָלֶף וְשֵׁם הָעִיר מִיּוֹם ה' שָׁמָּה".
ננסה לברר מה ניתן ללמוד מן הפסוקים לגבי מיקומה של העיר ואופייה, ולאחר מכן נבחן את היחס בינה ובין המקדש.[1] בפרק מ' פסוק ב' נאמר שה' הניח את הנביא "אל הר גבוה מאוד, ועליו כמבנה עיר מנגב". מהמשך הפרק עולה שההר המדובר הוא ההר שעליו נמצא המקדש העתידי, ו"כמבנה עיר מנגב" היא העיר שמדרום למקדש.
במפרשים מצאנו התייחסויות שונות לפסוק זה. הרד"ק על אתר אומר:
"ועליו – בסמוך לו, כמו 'ועליו מטה מנשה', כי בית המקדש יהיה בנוי בהר כמו שהיה, והעיר ירושלם סמוכה לו מנגב".
מדברי הרד"ק משתמע כי העיר אינה שוכנת על ההר ממש, אלא סמוך לו. בנוסף, הוא מזהה באופן פשוט את העיר כירושלים, למרות שהיא אינה נזכרת בפרקים אלו בשמה, ולפי זה ירושלים סמוכה למקום המקדש, ושוכנת לדרומו. הרד"ק מוסיף:
"והראהו בנין הבית העתיד כמו שהראהו חורבנו, לנחם בנבואה זו בית ישראל אשר גלו כי לא תאבד תקותם ועוד ישובו אל הארץ וישבו בה לבטח, ובנין הבית יהיה יותר ממה שהיה בתחילה".
כפי שהערנו בשיעורים קודמים, מראה האלוהים הזה הוא תיקונו של מראה האלוהים שבפרקים ח'-י"א, שבו הובא הנביא לירושלים וראה את התועבות הנעשות במקדש, ועל כן יש בו תקווה ונחמה שהבניין העתידי יהיה שונה מן הבניין הראשון.
בהמשך דבריו כותב הרד"ק:
"כמבנה – שם סמוך בשקל מקנה, וענינו בנין. הראהו כמו עיר בנויה, או שהיו בונין אותה, ובנין הבית הראהו איך היו בונים אותו, והראה לו האיש שהיה עומד על הבונים ומודד האורך והרוחב איך יבנו".
הרד"ק מעלה שתי אפשרויות – או שהנביא ראה את תהליך הבנייה, או שהעיר הוצגה לו כשהיא כבר בנויה, ואילו את הבית הראה ה' לנביא תוך כדי בנייתו.
אך לר' אליעזר מבלגנצי פירוש מחודש:
"ולא עיר ממש, כי לפי העניין לא בניין העיר הראה לו אלא בניין היקף חצרות הבית, הוא שאומר עליו בסוף המראה (מב, כ) 'חומה לו סביב'.   
וכך הוא פתרונו: ועליו כמבנה עיר – חומה בלי שער מנגב להר, ואין יוצא ואין בא מצד דרומו, שאין שם שער. לימדך שמצד דרומו הביאו מבבל תחילה להר, והרי בבל לצפון ארץ ישראל היא, ודבר זה הזקיקו לבית ולחצרותיו דרך הקדים, וכאילו אומר 'ועליו כמבנה עיר מנגב' – ולא יכולנו להיכנס מנגב".
החידוש העיקרי בדבריו הוא ההסבר שלא מדובר על עיר רגילה או על ירושלים, כדעת הרד"ק, אלא על החומה שסביב בית המקדש. על פי הסבר זה אי אפשר ללמוד מן הפסוק שלפנינו דבר על העיר עצמה ועל היותה מדרום לירושלים, מפני שהוא עוסק במבנה החצרות שמסביב למקדש.
לעומת זאת, המלבי"ם מבאר כך:
"ועליו כמבנה עיר מנגב – הנה יתבאר כי העיר לעתיד תהיה בדרום המקדש, רחוקה ממנו מ"ה מיל, לכן ראה 'כמבנה עיר', כי העיר רחוקה מאד ומכוונת נגדו מצד נגב, ואינה עומדת במקום שעמדה בראשונה, סמוך למקדש".
המלבי"ם מסביר כי הנביא ראה "כמבנה עיר", כלומר ראה את מבנה העיר באופן מטושטש, בשל המרחק הרב. לפי הבנה זו נראה כי המקדש נשאר במקומו, בהר המוריה (אף על פי שהדבר אינו מוזכר במפורש בדבריו), והעיר שוכנת עשרות קילומטרים מדרום לו, ככל הנראה באזור שבין חברון לבאר שבע. זהו שינוי ממקומה המקורי של העיר, כפי שמשתמע באופן ברור מתיאור חבל התרומה לה' והיחס בין רצועת הכהנים (שבה נמצא המקדש), רצועת הלויים והעיר.
אך דברי המלבי"ם צריכים עיון: הם תואמים את מה שכתב הנביא בפרקים מ"ה ומ"ח בנוגע ליחס בין העיר למקדש, אך אין זה מתיישב עם לשון הפסוק "אל הר גבוה מאוד ועליו כמבנה עיר מנגב". בין אם נפרש שהעיר שוכנת על ההר ובין אם נפרש את המילה "עליו" כ'סמוך', כיצד ניתן לומר שמדובר על הר המרוחק למעלה מ-40 ק"מ?
בפרק מ"ה (ו-ז) מתואר גודל הרצועה שבה נמצאת העיר: אורכה עשרים וחמישה אלף קנים (כ-75 ק"מ), כמו הרצועות האחרות, ורוחבה חמשת אלפים קנים (כ-15 ק"מ), כמחצית מרוחבן של הרצועות האחרות.
נזכיר שעל פי פשטי הפסוקים ירושלים הקדומה נמצאת בנחלת בנימין, ובדברי חז"ל מופיעה מחלוקת אם העיר נתחלקה לשבטים או לא. הגמרא במסכת יומא (יב ע"א) מתארת רצועה היוצאת מנחלת יהודה לנחלת בנימין, נכנסת לתחומי הר הבית והמקדש, המתחלקים בין יהודה לבנימין.
לעומת זאת, רצועת העיר המתוארת בספרנו שייכת ל"כל בית ישראל". חבל התרומה לה', הכולל את שלוש הרצועות, נמצא בין נחלת שבט יהודה לנחלת שבט בנימין, אך בשונה מן המציאות הקדומה – אין ליהודה ולבנימין חלק בעיר. החלק העודף מחלק התרומה, ממערב וממזרח לרצועות המתוארות, ניתן לנשיא.
בפרק מ"ח (טו-כב) מספר הנביא כי העיר נמצאת בתוך הרצועה השלישית, והשטח מוגדר כשטח חול, המיועד למושב ולמגרש עבור העיר. רש"י בפירושו על אתר מסביר כי העיר אינה קדושה כמו החלקים הניתנים לכהנים וללויים, והרד"ק מוסיף:
"הוא חול כנגד חלק הלוים והכהנים שהוא מקודש ממנו, ואף על פי כן הוא קודש ותרומת הארץ, כי ירושלים מקודשת מכל ארץ ישראל".
על פי הרד"ק ה"חול" הוא חול רק ביחס לרצועת הכהנים והלויים, המקודשות ממנו, אך אינו חול לגמרי. זאת מכיון שהרד"ק מזהה את העיר עם ירושלים, הקדושה יותר משאר ארץ ישראל, כמבואר במשנה בכלים (א, ח), שירושלים מקודשת מן הערים המוקפות חומה בכך שאוכלים בה קדשים קלים ומעשר שני.
לעומת זאת, ר' אליעזר מבלגנצי מפרש:
"ולמה? לעיר.     
וכיצד? למושב ולמגרש".
החול נועד לצורך העיר, והוא בא לידי ביטוי בכך שהשטח מיועד למושב ולמגרש.
לאחר מכן ממשיך הנביא ומתאר את מידותיה של העיר – ריבוע שאורך צלעו 4500 קנים (כ-13 ק"מ), המוקף מכל צדדיו על ידי מגרש שרוחבו 250 קנים (כ-750 מטר). ממזרח וממערב לעיר יש שטח חקלאי של עשרת אלפים קנים (כ-30 ק"מ). השטח כולו מאוכלס על ידי כל שבטי ישראל, כפי שמסביר המלבי"ם על אתר:
"והעובד העיר יעבדוהו מכל שבטי ישראל – רצונו לומר כל שבטי ישראל יצטרכו לתת צרכי עובדי העיר ומחייתם, לכן יתנו להם רצועה זו שכל ישראל יש לו חלק בה לשדות וכרמים".
בהמשך (מח, ל-לה) מתוארים שערי העיר, הקרויים על שמות שבטי ישראל. עובדה זו מחזקת את שייכותה של העיר לכלל ישראל, משום שכל השבטים מיוצגים בה – שלושה שבטים בשערי כל אחת מן הפיאות.[2]

"שם העיר מיום ה' שמה"

ישנה אפשרות נוספת, המסתברת על פי הפשט, ובפרט על פי שיטת רש"י, שלפיה העיר היא חול ולא קודש. על פי אפשרות זו העיר אינה מקום השראת השכינה, ואם המרחק בין העיר למקדש הוא למעלה מ-40 ק"מ (כפי שעולה מתיאור הפסוקים בנוגע ליחס בין רצועות הכהנים, הלויים והעיר), אזי ה' אינו שוכן בעיר אלא "שמה" – באזור בית המקדש.
אולם הראשונים פירשו אחרת. כך הסביר רש"י על אתר:
"ושם העיר מיום ה' שמה – תרגם יונתן 'ושמא דקרתא דמתפרש מיומא די ישרי ה' שכינתיה תמן', כלומר לא יקרא לה שם אחר אלא שם הראשון שהיה לה מיום שעקד אברהם את יצחק בנו שם, שקרא לו 'יראה', והיא היה שמה 'שלם', הרי 'ירושלים'.           
ויש עוד לפתור: 'ושם העיר' יהיה לעתיד, מיום בניינה ולהלן, יקראו לה 'ה' שמה'".
רש"י מזהה גם הוא את העיר כירושלים, והוא מסביר כי שמה העתידי של ירושלים יהיה "ה' שמה". אף הרד"ק מבין כך, ואלו דבריו:
"ושם העיר מיום ה' שמה – רוצה לומר ומאז והלאה יהיה שם העיר ה' שמה, רוצה לומר כי עד עולמי עד לא תסור עוד שכינתו מן העיר, וכן אמר ירמיהו הנביא 'וזה אשר יקראו לו ה' צדקנו', וכן על מלך המשיח 'וזה שמו אשר יקראו ה' צדקנו'.      
ויונתן תירגם 'ושמא דקרתא דמתפרש מיומא די ישרי ה' שכינתיה תמן'.
הרד"ק מסביר ששמה של העיר נקבע בעקבות השראת השכינה הנצחית בעיר ירושלים. בכיוון דומה הלך ר' אליעזר מבלגנצי:
"ושם העיר מיום בניינה וישובה שאמרנו 'ה' שמה', חידוש שם הוא על מקדשה".
ר' אליעזר מבלגנצי מסביר שירושלים תיקרא על שם המקדש, ונראה שהדבר מלמד על הזיקה בין העיר למקדש ועל כך שהם מהווים מכלול אחד. ר' אליעזר מבלגנצי אינו מתייחס לסוגיית המרחק בין העיר למקדש, ויתכן שהוא מבין שה"עיר" היא הרבה יותר מאשר השטח המצומצם של 4500 קנים על 4500 קנים. זהו רק החלק העיקרי של העיר, אבל העיר הגדולה כוללת בתוכה גם את המקדש, ולכן היא נקראת על שמו. הדברים אינם מפורשים, אך אפשר להסביר כך את דבריו.
המלבי"ם אומר:
"ושם העיר מיום ה' שמה – שם שכינת כבודו, וח"י אלף סביב כאילו בכל קנה שסביב העיר עומד מלאך ה' מכסא כבודו לשמרה. ומן העיר עד הר הבית היה מ"ה מיל בצמצום, וזה מ"ש 'והיה על מצלות הסוס קדש לה''".
המלבי"ם מסביר שהשכינה שורה בעיר, וכביכול מלאכים עומדים בגבולות העיר לשמור אותה. המלבי"ם מזכיר את המרחק בין העיר למקדש, אך אינו רואה סתירה בין ציון המרחק לעובדה ששמה של העיר מרמז על כך שהשכינה שורה בה.
לעומת זאת, ר' יוסף אלבו (ספר העיקרים ב, כח) מפרש כך:
"וכן יקרא ירושלים ה' שמה, לפי שהוא מקום שנראה ונגלה שם כבוד ה' בתמידות יותר מכל המקומות, ורבותינו ז"ל שאמרו אל תקרי ה' שָׁמָּה אלא ה' שְׁמָהּ, ששם ירושלים הוא ה', מזה הטעם גם כן".
דבריו מכוונים לדברי הגמרא (בבא בתרא עה ע"ב):
"א"ר שמואל בר נחמני א"ר יונתן: שלושה נקראו על שמו של הקדוש ברוך הוא, ואלו הן: צדיקים, ומשיח, וירושלים...   
משיח, דכתיב 'וזה שמו אשר יקראו ה' צדקנו'. ירושלים, דכתיב 'סביב שמונה עשר אלף ושם העיר מיום ה' שמה' – אל תקרי שָׁמָּה אלא שְׁמָהּ".
כך מפרש גם המדרש (איכה רבתי א, נא):
"טבא למדינתא דשמה כשם מלכה, דכתיב 'ושם העיר מיום ה'', ושם מלכה כשם אלוהיה, שנאמר 'וזה שמו אשר יקראו ה' צדקנו'".
לפי בעל ספר העיקרים שמה המיוחד של ירושלים נקבע בשל הזהות בין העיר ירושלים ובין הופעת השכינה בה. גם הגמרא בבבא בתרא, שלפיה ירושלים נקראת על שמו של הקב"ה, מעצימה את הקשר בין ירושלים לנוכחותו של הקב"ה, וכך גם המדרש באיכה רבתי, המדגיש את הזהות בין שם העיר לשם אלוהיה. אם כן, ירושלים היא עירו של הקב"ה, ועל כן כבודו שוכן בה, והיא נקראת על שמו.
לפי כל המקורות הללו שם העיר מעיד על נוכחות השכינה. הבנה זו משפיעה על הבנת המרחק הגדול שיש, לפי פשטי הפסוקים, בין המקדש לירושלים. לאור הזיקה בין ירושלים לקב"ה בשמה, במהותה ובנוכחות השכינה בה, למרות המרחק הפיזי ביניהם, יש מקום להעלות אפשרות שאינה כתובה בפסוקים: ישנו מטרופולין בשם "ירושלים", ששטחו גדול מאוד, והוא כולל בתוכה את המקדש. בתוך מטרופולין זה נמצא הגרעין הפנימי של העיר, שאותו תיאר הנביא יחזקאל במידותיו – 4500 קנים על 4500 קנים. גרעין זה אינו קדוש כמו הרצועות האחרות, אך העיר המורחבת מכילה בתוכה את המקדש, ועל כן שמה כולל את שם ה'.
ניתן לסכם את עיוננו בהצגת שתי תפיסות הפוכות בנוגע ליחס בין העיר העתידית "ה' שמה" ובין המקדש, ואפשר לתלות את שתי התפיסות הללו באופן שבו קוראים את המילה "שמה", ובשאלה האם שמה של העיר הוא "ה'" או "ה' שמה".
הגישה המרכזית שהצגנו בשיעור, שלפיה העיר עצמה היא המקום שבו תשרה השכינה, תואמת את דברי הגמרא, שלפיהם שמה של העיר הוא "ה'". כדי ליישב את בעיית המרחק הגדול בין העיר למקדש הצענו ששני המקומות נמצאים בשטח הכולל, מעין 'ירושלים רבתי', המכיל בתוכו גם את המקדש וגם את גרעין העיר, שמידותיו מפורטות בפסוקים. הקושי בהסבר זה הוא שאי אפשר להביא ראיה לכך מפשטי הפסוקים.
הגישה השנייה תואמת יותר את פשטי הפסוקים, ועל פיה העיר אינה קדושה. על פי גישה זו שם העיר הוא "ה' שמה", שלא כדרשת חז"ל, ומשמעותו היא שה' אינו שוכן בעיר אלא במקדש, הנמצא בתוך רצועת הכהנים. יתכן שגישה זו תואמת את המגמה הכללית של ריחוק מן המקדש, שאמור להיות מקום גבוה ונבדל מסביבתו – מקום השוכן הרחק ממשכנות המלכים, ורק קבוצה קטנה של כהנים – בני צדוק – משרתים בו.
בשיעור הבא נתייחס לדבריו של הנביא ירמיהו, המספר שבעתיד תיקרא ירושלים "כסא ה'", ולדרשת חז"ל אודות דברים אלו (בראשית רבה סד, ד):
"ר' סימון אמר: אפילו שם חדש שעתיד הקדוש ברוך הוא לקרוא לירושלים היה אברהם יודע, דכתיב 'ויקרא שם המקום ה' יראה', וכתיב 'ושם העיר מיום ה' שמה', וכתיב 'ביום ההוא יקראו לירושלים כסא ה''".
* * * * * * *
כל הזכויות שמורות לישיבת הר עציון ולרב יצחק לוי
עורך: יהודה רוזנברג, תש"ף
*******************************************************
בית המדרש הוירטואלי
מיסודו של
The Israel Koschitzky Virtual Beit Midrash
האתר בעברית:                               http://etzion.org.il
האתר באנגלית:                      http://www.vbm-torah.org
 
משרדי בית המדרש הוירטואלי: 02-9937300 שלוחה 5
 
* * * * * * *
 

[1] עיון זה נעשה מתוך לימוד משותף עם ידידי ד"ר נריה קליין.
[2]     בצפון – ראובן, יהודה ולוי; במזרח – יוסף, בנימין ודן; בדרום – שמעון, יששכר וזבולון; ובמערב – גד, אשר ונפתלי. מכיון שגם שבט לוי נמנה, אפרים ומנשה נכללים כאחד ב"שער יוסף".

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)