שמואל א | פרק יב | נתן ה' עליכם מלך
כשקוראים את פרקי המלוכה יש מקום לשאול, אם ה' ושמואל חושבים שמלך הוא פתרון כל כך גרוע, אז למה באמת להיענות לבקשה של העם? למה הם לא אומרים "לא"?
יכול להיות שעם ישראל הוא קצת כמו ילד מתבגר. יש גיל שבו אם האבא חושב שהילד עושה משהו טיפשי, הוא פשוט יגיד – 'לא'. יש גיל שבו האבא כבר לא מתנגד. אם הילד מתעקש שזה מה שהוא רוצה, אז הוא יכול לנסות, ויצטרך ללמוד לבד. הוא יכול לנסות, ולהתמודד עם ההשלכות של הבחירה שלו.
בפרק ח' שמואל מזהיר את עם ישראל מפני המחירים של המלכת המלך, ומקווה שזה ישנה את דעתם. בפרק שלנו מובן שההחלטה כבר התקבלה, ושמואל מזהיר אותם מה ההחלטה הזו תדרוש מהם בשביל לגרום לה להצליח.
ההחלטה לקבל על עצמם מלך אומרת שהם רוצים להפסיק להיות תחת שלטונו הישיר של הקב"ה. משמעותו של שלטון ישיר תחת הקב"ה הוא שהמושיעים בשר ודם הם לא קבועים, הקב"ה מעמיד ושולח מושיעים, אחרי שהעם פונה אליו, זועק ומבקש. עם ישראל מבקש להפסיק עם זה, לקבל את מרותו של מלך בשר ודם קבוע – לסמוך על המלך שיושיע אותם ולא על הקב"ה. להחלטה הזו יש מחירים על החירות של עם ישראל, והעם מוכן לשלם אותן במודע, אבל בפרק שלנו שמואל מזכיר את המחירים הדתיים: הויתור על המלכות של ה' והזעקה למלך בשר ודם ישכיחו את ה'.
למרות כל מה שאמרנו, שמואל מפתיע ומחדש שהמודל שבני ישראל בוחרים בו - הוא מודל אפשרי. שמואל מעודד את העם ואומר להם שבחירתם השגויה לא מהווה את סוף הסיפור. יש דרך לקיים משטר מלוכני ולהצליח להישאר עם קשר משמעותי לקב"ה: "אִם תִּירְאוּ אֶת ה' וַעֲבַדְתֶּם אֹתוֹ וּשְׁמַעְתֶּם בְּקֹלוֹ וְלֹא תַמְרוּ אֶת פִּי ה' וִהְיִתֶם גַּם אַתֶּם וְגַם הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר מָלַךְ עֲלֵיכֶם אַחַר ה' אֱ–לֹהֵיכֶם".
אבל זה דורש עבודה. המשך התנ"ך הוא המבחן: האם הילד המתבגר מצליח להוכיח שהוא ראוי לאמון, או שהוא ילמד בדרך הקשה.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)