עמוס פרק ה | למה לכם יום ה'?
נזכיר במילה את הרקע ההיסטורי לנבואות עמוס. אנו נמצאים במלכות ירבעם בן יואש בממלכת ישראל. הוא עשה את הרע בעיני ה' (מל"ב יד, כד) וחרף זאת זכה להצלחה מדינית כבירה (שם, פס' כה). הפסוקים בספר מלכים מודעים לפער בין היותו של ירבעם מלך שעושה את הרע בעיני ה' לבין הצלחתו המדינית, ומסבירים את הסיבה להצלחתו: "כִּי רָאָה ה' אֶת עֳנִי יִשְׂרָאֵל מֹרֶה מְאֹד וְאֶפֶס עָצוּר וְאֶפֶס עָזוּב וְאֵין עֹזֵר לְיִשְׂרָאֵל: וְלֹא דִבֶּר ה' לִמְחוֹת אֶת שֵׁם יִשְׂרָאֵל מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם וַיּוֹשִׁיעֵם בְּיַד יָרָבְעָם בֶּן יוֹאָשׁ" (שם, פס' כו-כז). ישועת ישראל לא באה מתוך צדיקות אלא מתוך עליבות. לאחר דורות מספר בהם ישראל נלחצים ונרמסים בידי מלך ארם (למשל: מל"ב יג, ז), החליט הקב"ה לגאול אותם ולסייע להם. לא בגלל חזרתם בתשובה, אלא בגלל רחמיו הרבים של ה' – שרואה את עמו בחוסר אונים.
נחזור לרקע נבואותיו של עמוס. עמוס עומד אל מול עם שבע ודשן, בהצלחה מדינית וכלכלית. אותו עם בטוח שה' עמו: הם עובדים את ה' בעגלים שבבית אל ובדן, ונענים בסיוע א-לוהי רב. הם בטוחים שהם בדרך הסלולה אל הגאולה, וממילא כל שנותר הוא לחכות אל יום ה', אל הגאולה הסופית. כנגד מחשבה זו יוצא עמוס בחריפות ואומר: "הוֹי הַמִּתְאַוִּים אֶת יוֹם ה' לָמָּה זֶּה לָכֶם יוֹם ה' הוּא חֹשֶׁךְ וְלֹא אוֹר" (ה, יח) – כשיגיע יום ה', אתם תהיו בצד הלא נכון. אתם אלה שבעבורם יום ה' יהיה חושך, ולא אור. יום ה' במקרא הוא סוגיה שאפשר להרחיב בה יותר, כמובן. אבל אחד הרעיונות החשובים בעניין זה מופיע אצלנו: יום ה' כולל בתוכו ישועה גדולה אבל הוא מכיל גם מחירים קשים – מדובר בזמן של משפט, ובמשפט יש שיוצאים זכאים ויש שמורשעים. לא בטוח שלבני האדם כדאי לקוות לישועה פתאומית מה' על מחיריה. מוטב להם לתקן את דרכיהם וכך לזכות לישועה שהם יהיו ראויים לה.
הנביא גם מסביר לעם את טעותם: הקב"ה אינו מעוניין בקרבנותיכם: "שָׂנֵאתִי מָאַסְתִּי חַגֵּיכֶם וְלֹא אָרִיחַ בְּעַצְּרֹתֵיכֶם" (ה, כא), אלא בתיקון חברתי: "וְיִגַּל כַּמַּיִם מִשְׁפָּט וּצְדָקָה כְּנַחַל אֵיתָן" (ה, כד). עוד מסביר עמוס לעם בתחילת הפרק שעבודה לעגלים בבית אל ובדן אין משמעה דרישת ה': "וְאַל תִּדְרְשׁוּ בֵּית אֵל וְהַגִּלְגָּל לֹא תָבֹאוּ... דִּרְשׁוּ אֶת ה' וִחְיוּ".
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)