עמוס פרק ד | שמעו הדבר הזה פרות הבשן
חמש המילים הראשונות בפרק מספיקות כדי להבין את הנמען של הנבואה. עמוס פונה לשכבה שבעה ומדושנת, "הָאֹמְרֹת לַאֲדֹנֵיהֶם הָבִיאָה וְנִשְׁתֶּה" – שרומסת את העניים והחלשים שבחברה: "הָעֹשְׁקוֹת דַּלִּים הָרֹצְצוֹת אֶבְיוֹנִים". העונש שיובא להלן יסוב על אותם היבטים בדיוק: השפע הכלכלי ילקח.
בחמישה שלבים, הפרק מציג את ההתראות השונות שניתנות לעם: חוסר לחם (פס' ו), בצורת סלקטיבית (פס' ז), מכות לתבואה (פס' ט), דבר (פס' י) ופורענות הדומה להפיכת סדום (פס' י"א). כל אחת מן המכות הנזכרות נחתמת בפזמון החוזר בפרק: וְלֹא שַׁבְתֶּם עָדַי נְאֻם ה'. למכות, ההולכות ומחמירות, הייתה מטרה ברורה – לשמש כתמרור אזהרה ולגרום לעם לשוב אל ה'. אבל המכות לא הועילו, והעם לא שב אל ה'.
פרופ' יונתן גרוסמן במאמרו המצורף, מצביע על מבנה קונצנטרי (בנוי סביב המרכז) שבו בנוי ספר עמוס (באופן דומה למאמר שצירפנו מפי אלעד שפיגל). בנתחו את פרק ד', הוא מצביע על כך שיש נבואה המקבילה אליו בפרק ח'. גם בפרק ח' יש נבואה שמדברת על רעב וצמא, "וְהִשְׁלַחְתִּי רָעָב בָּאָרֶץ לֹא רָעָב לַלֶּחֶם וְלֹא צָמָא לַמַּיִם כִּי אִם לִשְׁמֹעַ אֵת דִּבְרֵי ה'... יְשׁוֹטְטוּ לְבַקֵּשׁ אֶת דְּבַר ה' וְלֹא יִמְצָאוּ" (ח, יא-יב; ושימו לב להקבלה המשמעותית בין ח, יב לד, ח) כשהפעם הרעב והצמא הם לדבר ה'. הרעב והצמא הללו לא יבואו על סיפוקם, ונראה שיש בכך מידה כנגד מידה. העם שקיבל התראות על ידי רעב וצמא ממשיים ולא השכיל לשוב אל ה' – בשלב הבא יהיה רעב וצמא לשוב אל ה', אבל הדבר יימנע ממנו.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)