תהילים נה-נו | מצוקותיו של דוד
המזמורים שלנו ממשיכים את חטיבת מזמורי המצוקה של דוד (נב-נט). בתוך החטיבה, המזמורים מדברים על מצוקות שונות מול אויבים שונים:
במזמור נה דוד מתמודד עם בגידה של אדם אהוב שהצטרף לשונאיו: "כִּי לֹא אוֹיֵב יְחָרְפֵנִי וְאֶשָּׂא לֹא מְשַׂנְאִי עָלַי הִגְדִּיל וְאֶסָּתֵר מִמֶּנּוּ: וְאַתָּה אֱנוֹשׁ כְּעֶרְכִּי אַלּוּפִי וּמְיֻדָּעִי: אֲשֶׁר יַחְדָּו נַמְתִּיק סוֹד בְּבֵית אֱ—לֹהִים נְהַלֵּךְ בְּרָגֶשׁ" (נה, יג־טו). חז"ל זיהו את האויב עם אחיתופל – יועצו הקרוב של דוד, ועל פי מדרשי חז"ל אפילו רבו של דוד (אבות ו, ג), שבוגד בו במהלך מרד אבשלום ונותן את העצה המזעזעת: "וַיֹּאמֶר אֲחִיתֹפֶל אֶל אַבְשָׁלֹם בּוֹא אֶל פִּלַגְשֵׁי אָבִיךָ אֲשֶׁר הִנִּיחַ לִשְׁמוֹר הַבָּיִת". (שמו"ב טז, כא).
במזמור נו דוד נמצא הרחק מן הבית, זר ובודד בין הגויים הפלשתיים: "לַמְנַצֵּחַ עַל יוֹנַת אֵלֶם רְחֹקִים לְדָוִד מִכְתָּם בֶּאֱחֹז אֹתוֹ פְלִשְׁתִּים בְּגַת" (נו, א). במזמור נז שנלמד מחר דוד מתחבא במערה מפני שאול שרודף אותו: "לַמְנַצֵּחַ אַל תַּשְׁחֵת לְדָוִד מִכְתָּם בְּבָרְחוֹ מִפְּנֵי שָׁאוּל בַּמְּעָרָה" (נז, א). שם האויב הוא כבר מקרב ההנהגה של ישראל.
הפתרון לכל המצוקות האלו הוא אחד – בטחון מוחלט בה'. במזמור נה: " הַשְׁלֵךְ עַל ה' יְהָבְךָ וְהוּא יְכַלְכְּלֶךָ" (כג), במזמור נו: "בֵּא—לֹהִים בָּטַחְתִּי לֹא אִירָא מַה יַּעֲשֶׂה בָשָׂר לִי" (ה), ובמזמור נז: "חֵרֵף שֹׁאֲפִי סֶלָה יִשְׁלַח אֱ–לֹהִים חַסְדּוֹ וַאֲמִתּוֹ" (ד). זוהי דמותו של דוד המלך כפי שמשתקף בספר תהילים וזוהי המידה שמנסה להעניק לכל מי שהולך בדרכיו, לומד את מזמורי התהילים ומתפלל את מזמורי התהילים: בכל צרה שהיא, מול כל אויב ובכל מצוקה דרך ההתמודדות היא לבטוח בה'.
בטחון בה' אין משמעותו לשבת רגל על רגל ולחכות שה' יעשה את העבודה בשבילנו. דוד המלך היה דמות מלאת אנרגיה ופעלתנית שנלחמה את מלחמותיה בעוצמה, והוא עשה כל מה שיכל כדי לקדם את המטרות החשובות לו. בטחון בה' זה המצב הנפשי: האם אני מרגיש שהכל עלי, שהכל תלוי במה שאני אעשה כרגע, או שאני מבין שיש לי שותף שהוא זה שיודע הכל, שהוא זה שיכול לעשות הכל ושהתוכנית נמצאת אצלו. גישה כזו לחיים יכולה לשחרר הרבה לחץ, להביא לקרבה עמוקה, וכך גם בתוך המצוקה נמצא את עצמנו מכריזים: "בא-להים אהלל דבר, בה' אהלל דבר" (נו, יא)
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)