תהילים נב | והקשר שלו למזמור נ"א
אנחנו נמצאים ברצף מזמורים הנושאים כותרות היסטוריות, שמציינות אירועים שונים מחייו של דוד המלך. שאלת מפתח בלימוד המזמורים הללו היא האם תוכן המזמור קשור לכותרת המזמור, או שהתפילה היא תפילה כללית כשאר מזמורי התהילים.
מזמור נ"ב – והקשרו למזמור נ"א: הכותרות של מזמורים נ"ב ונ"ד קשורות לבריחת דוד מפני שאול. ד"ר בני גזונדהייט (https://youtu.be/OXOLUb9yKe8) תוהה מדוע המזמורים מתקופת הבריחה מפני שאול מופיעים לאחר המזמור על חטא בת-שבע, הרי הסדר הכרונולוגי הוא הפוך? ודומה שלא ניתן לפתור את השאלה באמירה שסדר המזמורים הוא מקרי, משום שכותרות מזמורים נ"א ונ"ב מצביעות על קשר ביניהם: בפתיחת מזמור נ"א נאמר: "בְּבוֹא אֵלָיו נָתָן הַנָּבִיא כַּאֲשֶׁר בָּא אֶל בַּת שָׁבַע" (נא, ב) ומילים דומות נמצאות בפתיחת מזמור נ"ב: "בְּבוֹא דּוֹאֵג הָאֲדֹמִי וַיַּגֵּד לְשָׁאוּל וַיֹּאמֶר לוֹ בָּא דָוִד אֶל בֵּית אֲחִימֶלֶךְ" (נב, ב).
גזונדהייט מציע שיש משמעות עמוקה לסדר המזמורים. בתוכחת נתן לדוד אחרי החטא עם בת-שבע, הוא אומר לו: "אָנֹכִי מְשַׁחְתִּיךָ לְמֶלֶךְ עַל יִשְׂרָאֵל וְאָנֹכִי הִצַּלְתִּיךָ מִיַּד שָׁאוּל... מַדּוּעַ בָּזִיתָ אֶת דְּבַר ה'" (שמ"ב יב, ז-ט) – ה' מזכיר לדוד את החסדים שגמל לו וביניהם מציין את הצלתו מיד שאול – ומתוך כך מוכיח אותו על החטא. זה יכול להסביר מדוע המזמורים לאחר מזמור החטא עוסקים בבריחת דוד מפני שאול. דוד חוזר ונזכר במנוסתו מפני שאול כדי להפנים את תוכחת ה'. ייתכן אף שדוד, בחזרתו לאווירת המנוסה מפני שאול, עובר תהליך פנימי של הורדת ערכו כמלך בעיני עצמו. הוא נזכר בעברו, שלא תמיד היה כל כך מפואר ואטרקטיבי. את תודעת השפלות בה דוד נמצא לאחר החטא, אפשר לפגוש היטב במקומות נוספים בחייו של דוד שלאחר החטא – כמו בסיפורי מרד אבשלום שבספר שמואל. ייתכן שניתן למצוא הד לתחושת שפלות זו במזמורים אותם בוחר דוד לשבץ כאן בסדר ספר תהילים.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)