תהילים יח | שירת דוד
מזמור י"ח בספר תהילים הוא שירה ארוכה של דוד, המשורר לה' על הצלתו לאורך חייו במאורעות השונים. מקבילה כמעט זהה למזמור שלנו נמצאת בנספחים לספר שמואל (שמ"ב כב) – ואם כן, המזמור הן על פי כותרתו והן על פי מיקומו בספר שמואל מהווה סיכום לחייו של דוד.
בסרטון הקצר המצורף (https://youtu.be/ggAoV7lnhzQ), ד"ר בני גזונדהייט עומד על המבנה הכיאסטי של המזמור (מצורפת תמונה). בלב המבנה, מצוי הפסוק הבא: "כִּי כָל מִשְׁפָּטָיו לְנֶגְדִּי וְחֻקֹּתָיו לֹא אָסִיר מֶנִּי" (יח, כג) שבו דוד מסביר כי נאמנותו בשמירת חוקי ה' ומשפטיו, היא זו שבזכותה ה' גאל והציל אותו מיד אויביו. אחד התהליכים המעניינים שמבנה המזמור יוצר, משתקף דרך מושג הרגליים. בתחילת המזמור, דוד מתאר בהרחבה את התגלותו העוצמתית של ה' בבואו להציל את דוד, ואחד התיאורים הוא "וַעֲרָפֶל תַּחַת רַגְלָיו" (יח, י). גם בהמשך המזמור, מופיע הביטוי "תחת רגל" אבל הפעם מדובר ברגליו של דוד: "יִפְּלוּ תַּחַת רַגְלָי" (יח, לט).
המעבר מהערפל שתחת רגלי השכינה לאויבים הנופלים תחת רגליו של דוד, מראה את התהליך לאורך המזמור: בתחילה, דוד חסר אונים והוא זועק ומחכה בפסיביות להצלתו הפלאית בידי ה'. אבל בהמשך, ה' גם מלמד אותו להילחם ולעמוד על רגליו בכוחות עצמו: "מְלַמֵּד יָדַי לַמִּלְחָמָה וְנִחֲתָה קֶשֶׁת נְחוּשָׁה זְרוֹעֹתָי" (יח, לה) ולא זו בלבד אלא שהוא אף נותן לו את "מגן ישעו": "וַתִּתֶּן לִי מָגֵן יִשְׁעֶךָ וִימִינְךָ תִסְעָדֵנִי" ולכן אין זה פלא שהעוצמה שתוארה קודם בהתגלות ה', באה לידי ביטוי בהמשך במלחמותיו עצמו של דוד, מכוחו של ה' המלווה אותו.
הפרק נחתם בפסוק "מַגְדִּיל יְשׁוּעוֹת מַלְכּוֹ וְעֹשֶׂה חֶסֶד לִמְשִׁיחוֹ לְדָוִד וּלְזַרְעוֹ עַד עוֹלָם" וכך סוגר את המעגל עם תחילתו של ספר שמואל, כאשר בתפילתה אמרה חנה: "וְיִתֶּן עֹז לְמַלְכּוֹ וְיָרֵם קֶרֶן מְשִׁיחוֹ" (שמ"א ב, י).
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)