שקלים | דף כב | קורבן גר בזמן הזה
הסוגיה החותמת את מסכת שקלים עוסקת באנשים שהתחייבו קורבנות שונים לאחר חורבן בית המקדש. אחד הקורבנות הנידונים בסוגיה הוא הקורבן שצריך גר להקריב עם גיורו, והירושלמי קובע כי על אף שבזמן שבית המקדש היה קיים הגיור כלל הקרבת קורבן, לאחר החורבן אפשר להתגייר גם ללא קורבן, ואף ללא הפרשת כסף לצורך הקרבתו כשייבנה בית המקדש. דין זה נלמד מן הפסוק "וכי יגור אתכם גר או אשר בתוככם לדרתיכם", שממנו עולה שגם לדורות – לאחר החורבן – יכולים גרים להתגייר, ומוכח שאפשר להתגייר גם ללא הקרבת קורבן.
ההבנה הפשוטה היא שהיכולת להתגייר ללא קורבן בזמן הזה מבוססת על כך שגם בזמן שבית המקדש היה קיים הקרבת הקורבן לא הייתה מעכבת אלא רק לכתחילה, אך נראה שחלק מן הראשונים הבינו אחרת, כפי שעולה מדבריו של הריטב"א (יבמות מו ע"ב):
"דגר בעי הרצאת דמים כי כן היתה באבותינו, אבל בזמן הזה אינה מעכבא, דהא 'לדורותיכם' כתיב, ויודע היה הקדוש ברוך הוא שאין לנו לדורות הרצאת דמים".
הריטב"א קובע שכיום הקורבן אינו מעכב, ומשמע שבזמן המקדש הוא היה מעכב. מהו יסוד הסברא שלפיה הקורבן מעכב את הגרות, אך זאת רק בזמן שבית המקדש קיים? מה נשתנה הזמן הזה מזמן שבית המקדש היה קיים לעניין דיני גרות?
הרב עזרא ביק הציע הסבר מחודש לדין זה: הקרבת הקורבן על ידי הגר נועדה להכניסו תחת כנפי השכינה מבחינה נוספת, שאינה נכללת במעשי הגרות האחרים – טבילה ומילה. הטבילה והמילה מכניסות את הגר לכלל מצוות, ואילו הקורבן מכניס אותו לכלל עבודת ה' הנעשית באמצעות עבודת הקורבנות. כאשר בית המקדש חרב כל קיום המצוות שלנו (על אף ערכו וחשיבותו) לקוי, משום שזהו קיום כל המצוות חוץ ממצוות המקדש. כדי להיכנס לכלל קיום מצוות חלקי כזה הגר אינו זקוק לקורבן, ולכן הקורבן, על אף שהוא מעכב בזמן שבית המקדש קיים, אינו נחוץ לגר המתגייר בזמן הזה.
על פי הסבר זה נוכל גם להבין את הדעה המופיעה בסוגייתנו, שלפיה גם בזמן הזה נדרש הכר להפריש כסף לצורך קורבנו, על אף שלא יוכל להקריבו עד שייבנה המקדש. גם כאשר המקדש חרב, ואיננו יכולים לקיים את המצוות הקשורות אליו, עלינו לזכור את השאיפה לקיים את המצוות בשלמות ולהקריב קורבנות בבית המקדש. כאשר הגר נכנס לכלל ישראל עליו להציב לנגד עיניו שאיפה זו, על אף שהיא נראית רחוקה וקשה.
עם צאתנו ממסכת שקלים, העוסקת בקשר האישי של כל אדם מישראל לעבודת המקדש, נישא תפילה שנזכה במהרה לעבוד את הקב"ה בשלמות ולקיים את מצוות המקדש.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)