דילוג לתוכן העיקרי

מגילה | דף יב | מפני מה נתחייבו שונאיהן של ישראל כליה?

בגמרא בדף יב ע"ב מופיע הדיאלוג הבא:

"שאלו תלמידיו את רבי שמעון בן יוחאי: מפני מה נתחייבו שונאיהן של ישראל שבאותו הדור כליה?  
אמר להם: אמרו אתם!  
אמרו לו: מפני שנהנו מסעודתו של אותו רשע.      
אם כן, שבשושן יהרגו, שבכל העולם כולו אל יהרגו!          
אמרו לו: אמור אתה!    
אמר להם: מפני שהשתחוו לצלם".

המפרשים עמדו על הקושי הקיים במבנה של דיאלוג זה: בסוף השיחה עונה רבי שמעון לתלמידיו על שאלתם, ומסביר להם מדוע לדעתו נתחייבו ישראל כליה, ואם כן, מדוע אין הוא עונה להם כבר בשלב הראשון, אלא דורש מהם שייתנו תשובה משלהם?

רבותינו האחרונים דרשו על כך שהטעם שמביאים התלמידים איננו נכון על פי שיטתו ההלכתית של רבי שמעון. כך הסבירו רבי ברוך פרנקל תאומים (בהגהות ברוך טעם כאן) והחתם סופר (תורת משה על מגילת אסתר) שדברי התלמידים סותרים את שיטת רבי שמעון באכילה שלא כדרך הנאתו: לדעת רבי שמעון חייבים מלקות אפילו על אכילת כלשהו (מכות יז ע"א), ולשיטתו חייבים גם על אכילה שלא כדרך הנאה (מהרש"ל שבועות כג ע"ב), ומכיוון שלדעתו עצם האכילה אסורה גם בלי הנאה, אין מקום להעניש את ישראל על כך שנהנו – על עצם האכילה היו אנוסים, ורק ההנאה הייתה מרצונם. רק לדעת חכמים, הפוטרים על אכילה ללא הנאה, יש מקום להעניש את ישראל על כך שנהנו מן הסעודה ולא השתדלו לאכול בלי הנאה.

אף אנו נלך בדרכם של רבותינו האחרונים, ונפרש את הדיון על רקע עמדותיו ההלכתיות של רבי שמעון, אך נעשה זאת באופן אחר. האחרונים הנ"ל הניחו שישראל אכלו מסעודתו של אחשורוש, אלא שהעונש היה רק על כך שנהנו. אך אפשר להבין שישראל באמת לא אכלו מן המאכלים הלא כשרים, אך כן נהנו מהם: נתנו מהם למשרתיהם ובהמותיהם, החליפו אותם במנות אחרות, עשו בהם שימושים שאינם אכילה וכדומה. ממילא, האיסור קיים דווקא באיסורי הנאה. בסעודה בשרית, איסור ההנאה היחיד האפשרי הוא איסור בשר בחלב. וכאן יש לשאול: האם יש איסור בשר בחלב בבשר לא כשר (כמו זה שהיה במטבחי אחשורוש)?

שאלה זו תלויה בשאלה אם איסור חל על איסור, הנתונה במחלוקת תנאים (פסחים לה ע"ב) – לדעת רבי שמעון אין איסור חל על איסור, ואילו לדעת חכמים איסור חל על איסור. ממילא, הדו-שיח בין התלמידים לרבם מובן היטב: לדעת רבי שמעון אין איסור חל על איסור, וממילא אין איסור בשר בחלב חל על איסור נבלה וטרפה שהיה בבשר קודם בישולו, ורק לדעת חכמים, שאיסור חל על איסור, יש בבשר איסור הנאה וממילא יש להעניש את ישראל על כך שנהנו ממנו.

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)