דילוג לתוכן העיקרי

שניים ליום - מסיימים תנ"ך בשנה | אודות התוכנית

שניים ליום

 

הצטרפו אלינו ל"שניים ליום - מסיימים תנ"ך בשנה" מבית ישיבת הר עציון

סבב החדש מתחיל באסרו חג סוכות!

https://chat.whatsapp.com/KZLlcSXiP9VDQyreP8qOhN

אם הקבוצה מלאה, מוזמנים לנסות כאן: https://bit.ly/שנים_ליום2 

ישנה גם אפשרות לקבל את כל החומרים ישירות למייל שלכם. להרשמה כאן >>

(כמובן ניתן להצטרף לשני המסלולים במקביל, אם ככה נוח לכם.)

לטעימה של התכנים...

 

מטרת התוכנית

הסיפור של 'שניים ליום' מתחיל אצלנו לפני כמה שנים. כשהיינו תלמידים צעירים בישיבה פנינו לרבותינו, הרב יעקב מדן והרב אמנון בזק, ושאלנו אותם שאלה פשוטה: איך להתפתח בלימוד תנ"ך

הרב בזק המליץ על שלושה דברים מרכזיים:

"כשהייתי בשיעור ב' ולמדתי אצל הרב מדן שאלתי אותו בדיוק את השאלה הזו (=מה יש לעשות כדי להתפתח ולהתקדם בלימוד תנ"ך), והוא ענה לי שתי תשובות... הדבר הראשון: ללמוד תנ"ך בבקיאות, והרבה. דבר שני, הוא אמר לי להיכנס לכמה שיותר שיעורים בתנ"ך שאפשר לקבל מהם מתודיקה... אני למדתי פה בישיבה במשך שנים רבות תנ"ך במסגרת של שני פרקים ביום, כך שמשמחת תורה לשמחת תורה גומרים מיהושע עד דברי הימים... להיכנס לכמה שיותר שיעורים שאתה מקבל מהם דרך ושיטה... הדבר השלישי, שקיים היום ולא היה בזמנו – ספרים ומאמרים רבים שיוצאים על התנ"ך בדרך ספרותית, שנותנים לא-פחות משיעור" (הרב אמנון בזק, 'עשה לך רב', דף-קשר, גיליון 1647).

מטרת התוכנית היא להגשים את ההמלצה של הרב בזק – להכיר את התנ"ך בבקיאות ביד אחת, ולרכוש כלים להעמקה בתנ"ך ביד השניה. 

איך לומדים?

התוכנית 'שניים ליום' מציעה בדיוק את זה. שני פרקים ביום ומסיימים את התנ"ך משמחת תורה לשמחת תורה. מדובר בקצב אינטנסיבי ומאתגר להתמיד בו, אבל היתרון בולט: הוא נותן את היכולת להביט במעוף הציפור על פני ספרי המקרא; לחוש את הרצף העלילתי, הספרותי והתיאולוגי של סיפורי נביאים ראשונים והמסות של הנביאים האחרונים. כשהספרים מצטברים, החיבורים מתחילים להתרחש מעצמם. 

את הלימוד מלווה קבוצת וואצאפ בה אנחנו שולחים הודעה קצרה שמסכמת נקודה משמעותית להרחבה בלימוד הפרק, ומציעים דגשים שכדאי לשים לב אליהם תוך כדי הלימוד. כך, הלימוד מאפשר מפגש עם כלים להעמקה בלימוד תנ"ך – מקדיש תשומת לב לדרכי העיצוב של הסיפור המקראי; עומד על רעיונות ומסרים בסיסיים שכל אחד מספרי המקרא מעלה, ולעתים מחבר בין הפרקים לידיעות הארכיאולוגיות המודרניות או להרחבות אחרות. העמקה מסודרת דורשת כמובן זמן רב, אבל אנחנו מאמינים שניתן לטעום מההעמקה, בבחינת "לא עליך המלאכה לגמור, ואי אתה רשאי להיבטל ממנה". יחד עם הקטעים הקצרים אנחנו מצרפים גם הפניות לשיעורי וידאו ומאמרים, להקלטות שיעורים ולסרטונים קצרים. ניסינו לברור ולנפות בין החומר הרב שקיים, ולבחור את הדברים המרכזיים ביותר: אותם תמצתנו לכמה משפטים בהודעת וואטסאפ בכל יום, והוספנו הפניות למקור, לטובת אלה שיש להם זמן ורוצים להעמיק יותר.

כמה זמן ביום מומלץ להקדיש ללימוד בתכנית?

מילת המפתח של התכנית היא גמישות. ביום עמוס אפשר להסתפק בקריאת הפרקים מן התנ"ך בלבד. כאשר יש מעט יותר זמן, אפשר לקרוא את ההודעות בוואטסאפ, בנסיעה באוטובוס או תוך כדי ארוחת צהריים. ומי שעתותיו בידיו, יוכל תמיד להקדיש זמן נוסף לשמיעת שיעור או קריאת מאמר. 

את הדינמיות מומלץ לבנות לפי מדרג החשיבות הבא: הכי חשוב והכי בסיסי, זה לפגוש את דבר ה' באופן ישיר דרך הפסוקים. נראה לנו שכרבע-שעה ביום אמורה להספיק בשביל לעבור באופן בסיסי על פשט הפרקים. חמש דקות נוספות אמורות לאפשר לקרוא גם את הקטע היומי. מומלץ להיעזר בספרות עזר שתהיה הכי נוחה עבורכם – כמו דעת מקרא או פירוש שטיינזלץ). שווה לקבוע זמן קבוע ביום בו אתם לומדים את ההספק. מעבר לכך, נסו לתכנן את מינון ההרחבות שיתאים לכם – האם מתאים לכם לקרוא את ההודעות בוואטסאפ כל יום או לפרקים; האם יש יום בשבוע שהוא יותר פנוי, ואז אחת לשבוע תשמעו שיעור או תקראו מאמר. וכן על זה הדרך. 

ועוד עצה קטנה, שנכונה לכל לימוד יומי: אם איבדתם את ההספק ואתם משתרכים מאחור – תדלגו בחזרה לקצב בתחילת הספר הבא. האויב הגדול הוא הפרפקציוניזם.

עלינו

היי :)  מי אנחנו

אנחנו ספי ויאיר, חברים טובים מהלימודים בישיבת הר עציון. זכינו ללמוד תנ"ך מהרבנים והמרצים הנפלאים בישיבת הר עציון, במכללת הרצוג ובמרחב הוירטואלי. התחלנו ללמוד בלימוד היומי בתנ"ך בעצמנו לפני כמה שנים, ונשמח שתצטרפו אלינו. 

לטעימה של התכנים...