דילוג לתוכן העיקרי

ספר | תיכון לעד - עיונים בשפת אמת

תיכון לעד
לטייל בין תורות "שפת אמת" על הפרשיות

החסידות, כתנועה עממית רחבה, מנסה לגעת בנפשו ובנשמתו של כל יהודי באשר הוא באמצעות עולם הרגש והדבקות, והיכולת האמיתית לקבל כל אדם וכל שוני. עולם החסידות גם כולל מרחבים גדולים של ספרות מעמיקה ורצינית. האדמו"רים עסקו רבות בפיתוח של משנה תורנית משמעותית. עם זאת, כל המתבונן בספרות חסידית כל שהיא, יגלה בדרך כלל לשון קשה, ותכנים הבנויים לא מעט על מושגים קבליים. לא כל חסיד יכול ללמוד את כל מה שכתב רבו, ולא כל אדמו"ר מצליח לקלוע לרמתם של כל חסידיו.

ספרו של ר יהודה אריה לייב מגור, ה"שפת אמת", פופולארי ונפוץ מאד בתוך בתי המדרש שלנו. תהודת ברסלב, אמנם, דחקה מעט את שאר ספרי החסידות לקרן זווית, אך נדמה שגם באותה קרן זווית יש ל"שפת אמת" מקום מרכזי. שם הספר, על רקע הפסוק "שפת אמת תיכון לעד" מרמז אולי על הרצון של האדמו"ר לראות את ספרו מקבל תפוצה ורושם לזמן רב.

הרב שלומי רוזנברג (בוגר מחזור כח) כתב את הספר "תיכון לעד - עיונים בשפת אמת", בכדי להביא את ה"שפת אמת" לסלון הבית או לשולחן השבת בצורה בהירה וקולחת. דרך הספר יכול הלומד לטייל בין תורות ה"שפת אמת", להבין את דברי האדמו"ר, ללמוד נושאים שונים בחסידות, ולהפוך את הדברים לרלוונטיים. בכל פרק נוגע המחבר בנושא מרכזי מתורותיו של ה"שפת אמת" על פרשה מסוימת, מבאר תורות שנאמרו בשנים שונות על ידי האדמו"ר מגור, ומצרף אותם יחד לרעיון מרכזי העומד בבסיס התורות השונות. לבסוף יוצר המחבר את הקישור בין הרעיון החסידי המופשט למסרים הקשורים יותר לעולמנו. בכך, מצליח המחבר להשיג שתי מטרות: ביאור מעמיק לתורותיו של השפת אמת ותרגום הרעיון למסר קיומי. כל זה נעשה בשפה השווה לכל נפש, אשר באה להכניס את המשנה החסידית גם לאלו שלא רגילים ובקיאים בשפה ובשיח הזה. ב"תיכון לעד" מתקיים גם ניסיון ליצור מסגרות לאלו המבקשים להעמיק את לימודם ומסעם בספרי ה"שפת אמת", בסוף כל פרק מובאות הרחבות באותו נושא והפניות לשאר דרשות ה"שפת אמת" בהקשרים דומים.

הקרקע עליה צמחו השיעורים שהתכנסו לספר תיכון לעד היא בבית המדרש הווירטואלי לנוער של ישיבת הר עציון נקודת חיבור. 

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)