סיפור הורדוס ועוד סיפורים ומעשה משבעת הקבצנים של ר' נחמן | 1
סיפוריו של ר' נחמן מברסלב מלאים בדמויות של מלכים. מקובל לפרש שברבים מהם דמותו של המלך מכוונת למלכו של עולם, ועוד נשוב לכך בהמשך. גם בחז"ל יש סיפורים רבים ושונים על מלכים בשר ודם (מלבד משלים רבים במדרשים שמכוונים באופן ברור לקב"ה), רובם סיפורים דרשניים על דמויות של מלכים מהתנ"ך כשאול, דוד, חזקיהו או מלכים נכרים, ומיעוטם על מלכים בני זמנם. בתוך אלה בולטת האגדה על הורדוס, שהיא ארוכה ומורכבת יחסית לסיפורים ממוצעים בספרות חז"ל, וגם – היא אחת ההתייחסויות הבודדות בכלל בספרות חז"ל למלך זה. ניתוח ספרותי ראשוני ומסודר של הסיפור הזה כבר הצגתי בעבר, בסדרה קודמת של שיעורים,[1] אבל אני רוצה לשוב אליו כעת מנקודת מבט חדשה ואחרת, גם לאורם של כמה מקורות חסידיים.
אגדת הורדוס מופיעה בתחילת מסכת בבא בתרא (ג ע"ב–ד ע"א). נפתח בקריאת הסיפור:
הסיפור
א 1 הורדוס עבדא דבית חשמונאי הוה 2 נתן עיניו באותה תינוקת 3 יומא חד שמע ההוא גברא בת קלא[2] דאמר: כל עבדא דמריד השתא מצלח 4 קם קטלינהו לכולהו מרותיה 5 ושיירה לההיא ינוקתא 6 כי חזת ההיא ינוקתא דקא בעי למינסבה, 7 סליקא לאיגרא ורמא קלא, 8 אמרה: כל מאן דאתי ואמר מבית חשמונאי קאתינא – עבדא הוא, דלא אישתיירא מינייהו אלא ההיא ינוקתא, וההיא ינוקתא נפלה מאיגרא לארעא. 9 טמנה שבע שנין בדובשא. 10 איכא דאמרי: בא עליה, איכא דאמרי: לא בא עליה. 11 דאמרי לה בא עליה, הא דטמנה – ליתוביה ליצריה; ודאמרי לה לא בא עליה, האי דטמנה – כי היכי דנאמרו: בת מלך נסב. ב 12 אמר: מאן דריש מקרב אחיך תשים עליך מלך? רבנן, 13 קם קטלינהו לכולהו רבנן, 14 שבקיה[3] לבבא בן בוטא למשקל[4] עצה מניה. 15 אהדר ליה כלילא דיילי,[5] נקרינהו לעיניה. ג 16 יומא חד אתא ויתיב קמיה, 17 אמר: חזי מר האי עבדא בישא מאי קא עביד! 18 אמר ליה: מאי אעביד ליה? 19 א"ל: נלטייה מר! 20 אמר ליה, [כתיב:] גם במדעך מלך אל תקלל. 21 אמר ליה: האי לאו מלך הוא! 22 א"ל: וליהוי עשיר בעלמא, וכתיב: ובחדרי משכבך אל תקלל עשיר, 23 ולא יהא אלא נשיא, וכתיב: ונשיא בעמך לא תאור. 24 א"ל: בעושה מעשה עמך, והאי לאו עושה מעשה עמך! 25 א"ל: מסתפינא מיניה. 26 א"ל: ליכא איניש דאזיל דלימא ליה, דאנא ואת יתיבנא. 27 א"ל, כתיב: כי עוף השמים יוליך את הקול ובעל כנפים יגיד דבר. 28 א"ל: אנא הוא, אי הואי ידענא דזהרי רבנן כולי האי לא הוה קטילנא להו, השתא מאי תקנתיה דההוא גברא? 29 א"ל: הוא כבה אורו של עולם, דכתיב: כי נר מצוה ותורה אור, 30 ילך ויעסוק באורו של עולם, דכתיב: ונהרו אליו כל הגוים. 31 איכא דאמרי, הכי א"ל: הוא סימא עינו של עולם, דכתיב: והיה אם מעיני העדה, 32 ילך ויתעסק בעינו של עולם, דכתיב: הנני מחלל את מקדשי גאון עוזכם מחמד עיניכם. 33 א"ל: מסתפינא ממלכותא, 34 א"ל: שדר שליחא, וליזיל שתא וליעכב שתא ולהדר שתא, אדהכי והכי סתרית [ליה] ובניית [ליה]. ד 35 עבד הכי. 36 שלחו ליה: אם לא סתרתה אל תסתור, ואם סתרתה אל תבני, 37 ואם סתרתה ובנית, עבדי בישא בתר דעבדין מתמלכין, 38 אם זיינך עלך ספרך כאן, לא רכא ולא בר רכא, 39 הורדוס [עבדא] קלניא מתעביד. 40 מאי רכא? מלכותא, דכתיב: 'אנכי היום רך ומשוח מלך' (שמואל ב ג', לט). 41 ואי בעית אימא, מהכא: 'ויקראו לפניו אברך' (בראשית מ"א, מג). נספח 42 אמרי: מי שלא ראה בנין הורדוס, לא ראה בנין נאה [מימיו]. 43 במאי בנייה? אמר רבה: באבני שישא ומרמרא. 44 איכא דאמרי: באבני כוחלא, שישא ומרמרא. 45 אפיק שפה ועייל שפה, כי היכי דנקביל סידא. 46 סבר למשעייה בדהבא, 47 אמרו ליה רבנן: שבקיה, דהכי שפיר טפי, דמיחזי כי אידוותא דימא. |
א 1 הורדוס היה עבד של בית חשמונאי 2 נתן עיניו באותה נערה. 3 יום אחד שמע אותו איש קול שאמר: כל עבד שמורד עכשיו מצליח 4 קם הרג את כל אדוניו, 5 ושייר [=השאיר] את הנערה ההיא 6 כשראתה הנערה ההיא שהוא רוצה לשאת אותה 7 עלתה לגג ו'זרקה' את קולה [צעקה], 8 אמרה: כל מי שבא ואומר שאני בא מבית חשמונאי – הוא עבד, שלא נשארה מהם אלא אותה נערה, ואותה נערה נפלה מהגג לארץ. 9 טמנה שבע שנים בדבש 10 יש שאומרים: בא עליה, ויש אומרים לא בא עליה. 11 אלה שאומרים בא עליה – זה שטמנה – ליישב את יצרו. ואלה שאומרים לא בא עליה – זה שטמנה כדי שיאמרו בת מלך נשא. ב 12 אמר [הורדוס]: מיהו שדורש [מלמד את הפסוק] 'מקרב אחיך תשים עליך מלך' (דברים י"ז, טו)? החכמים, 13 קם הרג את כל החכמים, 14 שייר את בבא בן בוטא לשאת [=לקבל] עצה ממנו. 15 שם לו (סביב הראש והעיניים) כתר (מעור) של דרבן (קוצים), נקר את עיניו. ג 16 יום אחד בא וישב לפניו (הורדוס בא וישב לפני בבא בן בוטא) 17 אמר – האם ראה אדוני מה שעשה העבד הרע הזה? 18 אמר לו – מה אעשה לו? 19 אמר לו: קלל אותו. 20 אמר לו: כתוב 'גם במדעך מלך אל תקלל' (קהלת י', כ). 21 אמר לו: הוא לא מלך. 22 אמר לו: אף אם הוא רק עשיר, כתוב 'ובחדרי משכבך לא תקלל עשיר' (שם). 23 ולא יהא אלא נשיא, כתוב 'ונשיא בעמך לא תאור' (שמות, כ"ב, כז). 24 אמר לו: בעושה מעשה עמך, וזה אינו עושה מעשה עמך. 25 אמר לו: אני מפחד ממנו. 26 אמר לו: אין אף אדם שילך ויגיד לו, רק אני ואתה יושבים כאן. 27 אמר לו: כתוב 'כי עוף השמים יוליך את הקול ובעל כנפים יגיד דבר (קהלת, שם). 28 אמר לו: אני הוא, אם הייתי יודע שזהירים חכמים כל כך לא הייתי הורג אותם. כעת, מה תקנתי? 29 אמר לו: הוא [=הורדוס] כיבה אורו של עולם [=החכמים, שמאירים את העולם עם התורה שלהם], שכתוב: 'כי נר מצוה ותורה אור' (משלי ו', כג), 30 ילך ויעסוק באורו של עולם [בניית בית המקדש, שגם הוא מפיץ אור בעולם], שכתוב: 'ונהרו אליו כל הגוים' (ישעיהו ב', ב). 31 יש אומרים [שכך אמר לו]: הוא [=הורדוס] סימא עינו של עולם [החכמים], שכתוב: 'והיה אם מעיני העדה' (במדבר ט"ו, כד) [פסוק שנאמר על החכמים], 32 ילך ויתעסק בעינו של עולם [=בית המקדש], שכתוב: 'הנני מחלל את מקדשי גאון עוזכם מחמד עיניכם' (יחזקאל כ"ד, כא). 33 אמר לו [הורדוס]: אני מפחד מהמלכות [=האימפריה הרומית] 34 אמר לו: שלח שליח, שילך שנה, יתעכב שנה ויחזור שנה, בינתיים אתה תהרוס ותבנה מחדש [את בית המקדש) ד 35 עשה כך 36 שלחו לו [הרומאים]: אם לא סתרת [=הרסת, את הבניין הקיים] אל תסתור, ואם סתרת אל תבנה, 37 ואם סתרת ובנית, 'עבדי בישא בתר דעבדין מתמלכין', [=עבדים רעים אחרי שעושים נמלכים (=מתייעצים)] 38 אם חרבך עליך ספר היוחסין שלך כאן, [אתה] לא מלך ולא בן מלך 39 "הורדוס העבד הפך עצמו לבן חורין"... ... נספח 42 אמרו: מי שלא ראה בנין הורדוס, לא ראה בנין נאה [מימיו]. 43 במה בנה אותו? אמר רבה: באבני שיש לבן וירוק, 44 ויש אומרים גם כחול. 45 הוציא קצת משפת האבן והכניס קצת משפת האבן כדי שהקיר יקבל עליו בקלות את הסיד. 46 חשב לצפות אותו בזהב 47 אמרו לו החכמים: עזוב אותו כך, שכך הוא יפה מאד, שנראה כמו גלי הים |
הנושא של סיפור הורדוס
מה הנושא של הסיפור הארוך הזה? האמת היא שיש בו כנראה נושאים רבים.
דורות רבים התייחסו לסיפור הזה כתיאור היסטורי (או כמעט היסטורי, מקורב) המתאר כיצד התגלגל המצב שהורדוס בנה מחדש באופן מפואר כל כך את בית שני. בסיפור גם מופיע הרעיון שהוא עשה זאת כסוג של ניסיון לכפר על הריגת החכמים. ויש גם נושאים נוספים שעולים בסיפור. אבל הסיפור הזה, שנוצר כנראה בבבל מאות שנים אחרי מותו של הורדוס (ואין לו מקבילות קדומות יותר בספרות חז"ל הארץ־ישראלית) לא בא כנראה לספר היסטוריה. זהו סיפור, שיש לו עיצוב ספרותי ותמות שונות שנעמוד עליהן בשיעורים הקרובים. כאמור לעיל, ניתוח ספרותי בסיסי של הסיפור עשיתי כבר במקום אחר. אחת הנקודות המרכזיות שעלתה בניתוח הזה היתה המתח שיש בסיפור סביב שאלת הלגיטימיות של המלכות של הורדוס. חלק ניכר מהעיצוב הספרותי מבליט את השאלה שיש על הלגיטימיות הזו, או, במילים אחרות, אם הורדוס באמת מצליח לעשות את השינוי במעמדו מעבד למלך. כאן אפתח בקריאת הסיפור לאור חלק מהסיפור של ר' נחמן על שבעת הקבצנים (הבעטלירס) ומקורות נוספים, כדי לראות איך כל אלה מאירים נקודות חדשות בסיפור החז"לי.
מעשה משבעת הקבצנים ארוך ומורכב מחלקים רבים, ואתייחס כאן בעיקר לחלקו הראשון. בחלק זה מסופר על מלך שהחליט להוריש את המלכות לבנו בחייו. זהו חידוש כשלעצמו, דבר שלא היה מקובל בדרך כלל:
מעשה. פעם אחת היה מלך, והיה לו בן יחיד, ורצה המלך למסור המלוכה לבנו בחייו, ועשה משתה גדול (שקורין "באל"), ובודאי בכל פעם שהמלך עושה באל הוא שמחה גדולה מאד, בפרט עתה, שמסר המלוכה לבנו בחייו, בודאי היה שמחה גדולה מאד.
והיו שם כל השרי מלוכה וכל הדוכסים והשרים, והיו שמחים מאד על המשתה.
וגם המדינה היו נהנים מזה שמוסר המלוכה לבנו בחייו, כי הוא כבוד גדול למלך, והיה שם שמחה גדולה מאד, והיה שם כל מיני שמחה: קאפעלייש (מקהלות זמר) וקאמעדייש (משחקי הצגות) וכיוצא מזה כל מיני שמחה, הכל היה שם על המשתה.
וכשנעשו שמחים מאד, עמד המלך ואמר לבנו: היות שאני חוזה בכוכבים, ואני רואה שאתה עתיד לירד מן המלוכה, בכן תראה שלא יהיה לך עצבות כשתרד מן המלוכה, רק תהיה בשמחה, וכשתהיה בשמחה גם אני אהיה בשמחה. גם כשיהיה לך עצבות, אף על פי כן אני אהיה בשמחה על שאין אתה מלך, כי אינך ראוי למלוכה, מאחר שאינך יכול להחזיק עצמך בשמחה כשאתה יורד מן המלוכה, אבל כשתהיה בשמחה, אזי אהיה בשמחה יתירה מאד. וקבל הבן מלך את המלוכה ביד רמה, ועשה לו שרי מלוכה ודוכסים ושרים וחיל.
ניגוד ראשון בין הסיפור הזה לסיפור של הורדוס, שמאד בולט כבר בתחילת הסיפור, הוא התיאור של ריבוי האנשים בסביבת המלך והאווירה השמחה. אצל הורדוס, לעומת זאת, בולט שהוא לבד. שרים, דוכסים או חיילים אינם מוצגים שם. הבדידות בולטת, והיא קשורה, כמובן, פנימית ומהותית להתנהגותו, שכן כדי למלוך הוא רוצח את כל מי שבסביבתו, ומי שנשאר בחיים מתרחק ממנו. אין שמחה בסיפור של הורדוס; זהו סיפור קודר מאד.
בסיפור של ר' נחמן נוכחת כאמור הרבה שמחה. השמחה גם נובעת מה'יחד', מתחושת החיבור בין האנשים שמוקרנת בסיפור בינם למלכם ובינם לבין עצמם, למרות שהרקע לחיבור הזה ולכל היחסים בין המלך לעם אינם מופיעים בסיפור. אך היא גם נובעת מהתנועה המרכזית של המלך בסיפור, שמנוגדת בדיוק לתנועה של הורדוס: המלך של ר' נחמן אינו מנסה להיאחז במלכותו בכוח (אף שזכה בה כנראה בירושה, בזכות), אלא להפך, הוא רוצה להרפות ממנה ולשחרר אותה. ובהמשך, בדברי המלך לבנו אנו למדים שאין זה מקרה, אלא זו בדיוק נקודת הבוחן למלכות אמיתית: 'גם כשיהיה לך עצבות, אף על פי כן אני אהיה בשמחה על שאין אתה מלך, כי אינך ראוי למלוכה, מאחר שאינך יכול להחזיק עצמך בשמחה כשאתה יורד מן המלוכה'. באופן פרדוקסלי – הנכונות לשחרר את המלכות, ולא לאחוז בה, מוכיחה את היותו של המלך ראוי לתפקיד.
הנקודה הזו קשורה למושג אחר שמופיע הרבה בתורותיו של ר' נחמן ומבוסס על המונחים הקבליים של עשר הספירות – שהן כינויים לגילגולים שונים והופעות שונות של הא־לוהות בעולם, או אופני הפעולה שלה, מעין פריטה לפרוטות של האינסוף האלוקי שמכיל את הגילויים, התכונות והכוחות כולם. הספירה התחתונה בעשר הספירות היא ספירת 'מלכות'. בקבלה ובחסידות מרבים לדבר על תכונה מרכזית שלה: 'לית לה מגרמה כלום' – אין לה מעצמה כלום (למשל, 'וזהו בחינת מלכות, דלית לה מגרמה כלום', ליקוטי מוהר"ן תורה א). שמעתי פעם מהרב איתמר אלדר את השימוש בדימוי של צינור בהקשר הזה. המלך האמיתי תופס את עצמו כצינור, בין השמים, הא־לוהות, לארץ ולאדם. צינור מוצלח הוא צינור ריק, שאין בתוכו כלום משל עצמו, וכך הוא מאפשר זרימה ומעבר מיטביים מצד לצד. ספירת המלכות היא אפוא צינור של ה', שדרכו עובר השפע לעולם. בעקבות כך, יגיד ר' נחמן, כך מצטיירת גם מלכות אנושית אידאלית.
כעת נשוב לסיפור של הורדוס בחז"ל. כאמור, הסיפור הזה הוא אחת ההתייחסויות הבודדות בכל ספרות חז"ל להורדוס. היא מופיעה בתלמוד הבבלי, כלומר, מאות רבות של שנים וקילומטרים מחייו של המלך הורדוס ההיסטורי. לכן לא מפתיע שיותר משהסיפור נועד לומר אמירה היסטורית, הוא מביע אמירות רעיוניות או רוחניות. אחד הנושאים הרעיוניים המרכזיים בסיפור הוא המלכות של הורדוס ומלכות בכלל.
כשאנחנו מחזיקים בראשנו את האמירות של הסיפור של ר' נחמן על המלכות, ניכר עוד יותר לעין העיצוב הספרותי של סיפור הורדוס, שמבליט, כאמור, את נושא המלכות. אפרט קצת יותר. השורש 'מלך' חוזר על עצמו פעמים רבות בסיפור, וכנגדו – השורש הנגדי לו – 'עבד'. יחד הם יוצרים מתח שנע על הציר שבין שני ההפכים האלה – העבד והמלך. הורדוס עצמו ניצב כל הזמן על הציר הזה. בסיפור הוא הופך את עצמו מעבד למלך על ידי נטילת המלכות בכוח. לכאורה – הוא הצליח 'לעבור צד', מחברת העבדים לחברת המלכים.
אבל בפועל, מתברר בהמשך הסיפור שהמעבר הזה אינו פשוט כלל. להפוך למלך אינו רק עניין פורמלי. המלוכה אינה מתבטאת רק בתואר, בישיבה על הכסא, וגם לא בכוח השלטון לכפות על הנתינים רצונות וציוויים. זהו מעבר הרבה יותר משמעותי, שתלוי בגורמים נוספים. אחד מהם, אפשר לומר, לאור הקריאה בסיפור של ר' נחמן, הוא תפיסת 'עצמי' מסוימת של המלך.
ואכן הסיפור על הורדוס מלא, לכל אורכו, בערעורים על הלגיטימיות של הורדוס כמלך. הערעור הזה עולה מכל מיני קולות שמושמעים בסיפור, כמו קולה של בת חשמונאי לפני שהיא מתאבדת, או האירוניה הגדולה והעוקצנית בדברי השלטונות הרומים: 'אם זיינך עלך ספרך כאן....' (אם חרבך עליך, ספר היוחסין שלך כאן – כלומר, אמנם נהיית מלך, בכוח החרב, אבל בעינינו לא השתנה המעמד שלך ממעמד המוצא שלך שמתועד בספר היוחסין שאצלנו – מעמד של עבד). הערעור מושמע גם באמצעות 'קולות' פנימיים בתוך ראשו של הורדוס. למשל, ה'ערעור' עליו מצד החכמים הוא למעשה קול פנימי שלו, שהוא מייחס לחכמים ('אמר: מאן דריש "מקרב אחיך תשים עליך מלך?" רבנן'). בהמשך הסיפור הוא יגיע למסקנה שהקול הזה לא היה אחוז בהכרח במציאות. אמנם סביר להניח שהחכמים הסתייגו מהורדוס, ועוד נשוב אל עמדתם בהמשך, אבל הסיפור בוחר להציג את הערעור הזה בראש ובראשונה כקול פנימי של הורדוס עצמו. גם בדו־שיח עם בבא בן בוטא, שבו הורדוס 'משחק' אזרח מהשורה, מוצג קולו הפנימי של הורדוס שמערער על מלכותו. בדבריו לבבא בן בוטא הוא משמיע קול מערער ומתריס נגד עצמו שכנראה נמצא עמוק בתוכו.
גם הפסוקים שמצטט בבא בן בוטא מצטרפים לקול המערער הזה. הם לקוחים מקהלת פרק י, והתבוננות בהם בהקשרם בפרק מביאה לעינינו גם את הפסוקים הבאים: 'רָאִיתִי עֲבָדִים עַל סוּסִים וְשָׂרִים הֹלְכִים כַּעֲבָדִים עַל הָאָרֶץ... אַשְׁרֵיךְ אֶרֶץ שֶׁמַּלְכֵּךְ בֶּן חוֹרִים...' (פסוקים ז, יז). כשקוראים פסוקים אלה ברקע של הסיפור של הורדוס האירוניה מתגברת.
באופן אירוני, ככל שהורדוס מחזק בכוחניות ובאלימות יותר גדולה את אחיזתו בשלטון, כך גוברים הערעורים על הלגיטימיות שלו, כפי שגם עולה מדברי המלך הזקן בסיפור של ר' נחמן, שככל שהמלך נאחז בכוח בכסאו, מלכותו וכסאו נשמטים ממנו.
אפשר להשוות את ההתבוננות האירונית בסיפור על מלכות הורדוס להתבוננות אירונית אחרת נוקבת מאד על מלכות בשר ודם, במגילת אסתר. מלכות אחשוורוש מוצגת שם בצורה נלעגת מאד, כמלך בובה ששריו ואשתו שולטים בו באמצעות הטבעת. מלכותו נותנת לו לכאורה כבוד וכוח, אך בסופו של דבר כולם חותרים תחתיו, והוא די בודד.
באופן מעניין, ר' נחמן, באחת מתורותיו, מדבר בהקשר זה של המלכות על מרדכי, שאת שמו הוא דורש בעקבות חז"ל כ'מר דרור', דרור מלשון חירות, והוא מזכיר גם את פסוק מקהלת פרק י שחלקים אחרים ממנו הוזכרו בסיפור על הורדוס (ליקוטי מוהר"ן קמא, תורה נו):
וצריך כל אחד לבלי להשתמש עם בחינות המלכות שיש לו להנאתו ולצרכו. שלא תהיה בחינות המלכות אצלו כעבד למלאת תאותו, רק שתהיה בחינת המלכות בבחינת בן חורין. בבחינת: 'אשריך ארץ שמלכך בן חורין' (קהלת י', יז), שהמלכות יהיה אצלך בן חורין, לבלי להשתמש בו להנאתך.
וזה בחינת מרדכי, בחינת מר דרור (חולין קלט ע"ב). שהמרות, הינו המלכות, יש לה דרור וחרות, שלא להשתמש בה להנאתו ולצרכו, כי אם להשם יתברך, בבחינות: 'והיתה לה' המלוכה' (עובדיה א', כא)...
המלכות שמשמשת את האגו של המלך ('למלא תאותו') מוגדרת כאן כהתנהגות של עבד. יש כאן קריאה 'דרושית' מעניינת בפסוק 'והיתה לה' המלוכה' – המלוכה של אדם היא מלוכה אם היא לה'.
מסתבר, אם כן, שמורכב מאד להיות מלך ועדיין להיות בן חורין ולא משועבד לכוח שהמלכות מעניקה. אפשר להסביר שהורדוס אינו בן חורין לא רק בגלל שנולד כעבד, אלא כי הוא משועבד למלכותו. בעיני עצמו ללא המלכות שלו הוא אינו רואה בעצמו דבר, ואם היא תילקח ממנו לא יישאר ממנו דבר. הסיפור של ר' נחמן מציב תמונת מראה להורדוס, שבה האב מוותר על מלכותו מרצונו, ובכך גם מדגים לבנו ולנתיניו מודל של מלך שאינו משועבד למלכותו, וששמחתו אינה תלויה במלכות הזו.
ציינתי קודם את אווירת השמחה המודגשת בסיפור. היא לא מוזכרת במקרה. הסיפור של ר' נחמן מעביר את המוקד מהמלכות כמטרה לשמחה כמטרה. השמחה מוצגת כאמיתית כשהיא אינה תלויה במשהו מבחוץ. תפקיד המלך וכל הגינונים והכוח הנלווים אליו נתפסים כשמחה שנובעת ממשהו חיצוני. ואם השמחה היא פנימית, באדם עצמו ובמה שהוא, היא אינה מושפעת מקבלת המלכות או מהירידה מהמלכות.
אנחנו רואים כאן כיצד הסיפור החסידי נותן לנו מילים ותובנות יותר מפורשות, שפותחות לנו הסתכלויות עמוקות יותר ברעיונות שגלומים בסיפור החז"לי, ומחדדות את הקשב שלנו לקולות השונים העולים שם ולמשמעויותיהם.
בשיעור הבא נוסיף ונאיר נקודות נוספות בסיפור של הורדוס לאור מקורות נוספים.
[1] https://www.etzion.org.il/he/talmud/studies-gemara/midrash-and-aggada/aggada-concerning-herod-and-its-meaning
[2] בכתבי היד הטובים של הגמרא לא מופיעה כאן המילה 'בת', ולא מדובר ב'בת קול' במובן השמיימי, אלא בקול במובן של שמועה, קול בעולם.
[3] בחלק מכתבי היד מופיע: שייריה.
[4] בכתבי היד מופיע למיסב או למינסב.
[5] כתר עשוי מעור לטאה (על פי:.M. Sokoloff, A Dictionary of Jewish Babylonian Aramaic of the Talmud and Geonic Periods, Ramat–Gan, 2002, p. 533: 'a garland of lizards' ).
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)