ערב ראש השנה | למבקשים לפרוש כנפיים
רעיון טוב הוא לבחון את עצמנו מדי פעם להביט לעומק אישיותנו ולשאול האם זה האדם שאני רוצה להיות. כל זמן הוא זמן ראוי להרהורים פנימיים אך יש זמנים בהם המציאות וחוויות החיים מעודדים הרהורים כאלו ומחדדים אותם. כך המצב בעמדנו ערב שנה חדשה ועל פי מסורת ישראל בפני ימי הדין הפרטי והציבורי שלנו.
בהרהורים פנימיים אנשים נוטים להתמקד בפגמים ובחולשות באישיות או בהתנהגויות פגומות שלהם. ואמנם המטרה הסופית של חיפוש עצמי הוא להתמודד עם אתגרים במטרה לשפר את אישיותנו. עם זאת יתכן שלא פחות חשוב לעמוד גם על יכולותינו וכוחותינו החיוביים.
רוב בני אדם יכולים די בקלות לזהות תכונות הטעונות שיפור ופיתוח. חברים וקרובים נוטים "לסייע" בהכרת אותם פגמים וחולשות בהערות מכוונות או מקריות. מצד שני מודעות לחוזקות וליכולות מאתגר יותר. גם כאשר אחרים מחמיאים לנו על יכולת או התנהגות מסוימת אנו נוטים לראות בדברים מחמאה חברתית נאותה ולא תיאור תכונות מדויק.
מן הסתם תשאלו אותי "ומה כל כך חשוב בתודעת הכוחות והיכולות, ודאי שאין צורך לשנות אותם כפי שצריך לעשות לגבי חולשות ופגמים?" שאלה מצוינת שתשובתה בצידה. על מנת לקיים הרהור פנימי נאות צריך להבין את עצמנו בצורה מושלמת, על כוחותינו, יתרונותינו וחולשותינו. כפי שאדם הרואה רק את יכולותיו סביר שיגיע ליוהרה, גאווה ורברבנות המונעים שאיפה רצינית להשתנות, כך ראיית הפגמים והחולשות מובילה לחוסר ביטחון. חוסר ביטחון הוא מחסום ידוע בפני היכולת להשתנות. "אני יודע שצריך לשנות אך אינני סבור שאני מסוגל להשתנות", האדם חושש להתמודד עם האתגרים שהשינוי מציב בפניו.
לכן (עצת מאמן) בפעם הבאה שאתם מעוניינים לשנות מרכיבים באישיות שלכם תתחילו בחיפוש מודע של חזקות ובהכרת יכולותיכם. ומנקודת עוצמה זו המשיכו לבחון את אשר יש לשנות ולשפר. וכפי שאמרנו בעבר היעזרו באחרים לזהות את אותן כוחות ייחודיים שלכם אשר יתנו לכם את האמון ביכולתכם גם לתקן ולשפר.
שבת שלום ושנה טובה
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)