דילוג לתוכן העיקרי

תהילים קכ | פתיחת שירי המעלות

 

אנחנו פותחים היום יחידה מובחנת של חמישה עשר מזמורים שכולם נושאים את הכותרת שיר המעלות. במסגרת לימוד רצף המזמורים, יש שתי שאלות מרכזיות שכדאי לשאול: 1. מה משמעות הכותרת "שיר המעלות" והאם יש קשר בינה לבין תוכן המזמורים. 2. כמו בלימוד שאר הספר - האם המזמורים עומדים לעצמם או שיש ביניהם רצף והתפתחות רעיונית?

 

נפתח בעיסוק בשאלה הראשונה. ביחס לשאלה מהי משמעות הכותרת "שיר המעלות" הפרשנים והחוקרים הציעו הצעות רבות. נזכיר שני הסברים מרכזיים. חז"ל הבינו שהמזמורים נאמרו על המדרגות (מעלות) שבבית המקדש ולכן נקראו על שמן. הגמרא בסוכה מתארת את שמחת בית השואבה באופן הבא: "חסידים ואנשי מעשה היו מרקדין... ואומרים לפניהם דברי שירות ותושבחות, והלוים בכנורות ובנבלים ובמצלתים ובחצוצרות ובכלי שיר בלא מספר, על חמש עשרה מעלות היורדות מעזרת ישראל לעזרת נשים כנגד חמש עשרה שיר המעלות שבתהלים, שעליהן לוים עומדין בכלי שיר ואומרים שירה" (סוכה נא.). פירוש זה יכול לקבל חיזוק מן הנוכחות הדומיננטית של ירושלים והמקדש במהלך שירי המעלות.

 

לפי פירוש אחר, שמופיע ברד"ק, המילה "מעלות" מתייחסת לעליה מן הגלות: "ויש לפרש עוד כי פירוש המעלות, מעלות הגלות, שעתידים ישראל לעלות מהגלות אל ארץ ישראל, ואלה השירים נאמרים על לשון בני הגלות כולם". את פירושו ניתן לתמוך בלשון המתארת את העליה מבבל בספר עזרא: "כִּי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן הוּא יְסֻד הַמַּעֲלָה מִבָּבֶל" (עזרא ז, ט) וגם מתוכן המזמורים, שחלקם מדברים על השיבה לציון ולירושלים.

 

אם אכן שירי המעלות מתארים את העליה לארץ אז אפשר להבין את מזמור ק"כ, הראשון שבהם. מזמור ק"כ מתפלל לה' מתוך צרה. המשורר נתון בין דוברי שקר ורמיה ומתאר שהוא נמצא בגלות: "אוֹיָה לִי כִּי גַרְתִּי מֶשֶׁךְ שָׁכַנְתִּי עִם אָהֳלֵי קֵדָר" (קכ, ה-ו). אם כן, המזמור הפותח את שירי המעלות עוד נמצא בגלות. שם מתחיל המסע לארץ ישראל ולירושלים, שאת המשכו נראה במזמורים הבאים. נסיים בנקודה נוספת שנוגעת למזמור שלנו – והיא המאפיין של הגלות כישיבה במקום שקר ומרמה ובין שונאי שלום. אפשר לראות בהדגשת מאפיין זה, מעין חיבור לסוף המזמור הקודם. סופו של מזמור קי"ט מסתייג מן השקר (קיט, קסג) ומייחל לשלום לאוהבי התורה (שם, קסד). מזמור ההלל לתורה מתאר לנו את האחיזה באמת ותחושת השלום. ואילו המזמור הנאמר מתוך הגלות מתאר את המצוקה שבתחושות ההפוכות.

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)