דילוג לתוכן העיקרי

גבורה | 1

בארבעת השיעורים האחרונים עסקנו בבירור הרצונות שלנו, בניסיון לחלץ מעצמנו מטרות לטווח הבינוני והארוך כחלק מרצון לחדד את אחת השאלות הבסיסיות ביותר – "מה אנחנו רוצים מעצמנו?". כעת, כאשר יש לנו חומר לעבוד עליו, ננסה להתוות דרך כללית שתסייע בהגשמת המטרות הללו.

לרוב, מטרות גדולות ומשימות חיים מתפספסות בגלל שטף הזמן ואילוצי המציאות. המידה היסודית שאנו זקוקים לה על מנת להצליח להשתנות, היא מידת הגבורה.

את מידת הגבורה ניתן לבאר בשני אופנים. למעשה, מדובר בשני חלקים משלימים. הביאור הראשון של גבורה הוא התעצמות פנימית על מנת להתגבר על מכשול חיצוני, בלשון הטור (אורח חיים סימן א') "התגבר כארי...". להמחשה, על מנת להסתער בקרב תחת אש אדם נזקק לסוג זה של גבורה. הביאור השני הוא הכוח לעצור – "איזהו הגבור הכובש את יצרו" (אבות פרק ד', משנה א').

נפתח דווקא בפירוש השני. החיים משולים לנהר זורם: המים עושים את שלהם ומבקשים אפיק להתקדם, לזרום הלאה, בכל מחיר. כך גם בחיים שלנו: לעיתים קורה לנו שאנחנו מוצאים את עצמינו במקום אחר ממה שתכננו – הקשר הבסיסי עם בן הזוג אינו נראה כפי שחלמנו שיראה, העבודה שאנו עובדים בה איננה המקום בו אנו רוצים לעבוד. במילים אחרות, נהר החיים זרם למקום אחר ממה שציפינו וצפינו. אם ברצוננו לשנות ולהשתנות אנו זקוקים לגבורה מרובה - אנחנו צריכים לעצור, ולנסות לבנות סוג של סכר ענק שיעצור את הזרם (כמובן המים לא עוצרים לרגע וחשוב לתכנן מה עושים איתם, נושא שנעסוק בו בשיעורים הבאים). זה בכלל לא פשוט ויכול להיות אפילו קשה מאוד, אבל מי שרוצה לשלוט בחייו, צריך מנה גדושה של גבורה.

כדי לתקן זוגיות לא בריאה חייבים לעצור, ולהחליט ש"עובדים על זה". עצירה שכזו בוודאי יש לה מחירים לא קטנים: מחירים נפשיים (להיות מוכן להודות שאני לא מושלם כפי שחשבתי שאני, או כפי שרציתי שיחשבו שאני) ומחירים רבים אחרים (כגון זמן, או כסף במקרים של ייעוץ חיצוני וכדומה).

ככל שאדם מרגיש שהצורך בשינוי הוא גדול יותר, כך הצורך בעצירה הוא גדול יותר. כאשר ה"יצר" מרגיש בעל הבית כבר תקופה ארוכה, הכיבוש צריך להיות משמעותי יותר. כל כוחות החיים, כל זרימה קטנה של חיים "חשודה" בשיתוף פעולה עם האויב, ולכן הכרחי שהעצירה תהיה טוטלית.

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)