דילוג לתוכן העיקרי

בראשית | קין והבל

קובץ טקסט

פרק ד:

 

  1. עי' בפס' א והשוה לפס' כה. שים לב למבנה הפרק. יחד עם זאת שאל את עצמך מהו הסיפור של הפרק? האם חטיבת הפסוקים (יח-כד) הם חלק מן הסיפור? מה מבחינה ספרותית הופך אותם לסיפור אחד? נסה לחשוב כיצד הסיפור שבפסוקים הנ"ל קשור לסיפור הכללי של הפרק.
  2. נסה להסביר את משמעות דבריה  של חוה "קניתי איש את ה'..." עי' בדברי רש"י והשוה לדברי הרמב"ן.
  3. מדוע לדעתך חשוב לתורה להדגיש את המקצועות של שני הילדים קין והבל? נסה להיזכר בעניין שעסקנו בו מכבר והוא ההבדל שבין פרק א בספר בראשית לפרק ב באשר לתכלית האדם.
  4. למעשה ניתן לומר כי קין מסמל את האדם עובד האדמה עליו מדבר פרק ב: "ויניחהו בגן עדן

לעבדה ולשמרה" וכמו כן בפרק ג: "לעבוד את האדמה אשר לקח משם" ולעומתו הבל

מסמל את האדם של פרק א – האדם ששולט על החיות : "וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבְכָל חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל הָאָרֶץ" באותו עניין עי' בפס' כ וכב. האם תוכל למצוא דמיון שמי בין בניו של למך לבניו של אדם. האם קיים דמיון מקצועי ביניהם?

  1. אע"פ שלא ידועה לנו סיבת הדבר מכל מקום ידוע לנו כי הקב"ה לא שעה אל מנחתו של קין.

המפרשים מנסים להשלים את המידע החסר. עי' בדברי רש"י לפס' ג. ובדברי האב"ע שמחזק את דבריו.

מה שברור הוא שבכל מקרה נקשר בהבאת המנחה של קין דבר חטא: "הֲלוֹא אִם תֵּיטִיב שְׂאֵת וְאִם לֹא תֵיטִיב לַפֶּתַח חַטָּאת רֹבֵץ וְאֵלֶיךָ תְּשׁוּקָתוֹ וְאַתָּה תִּמְשָׁל בּוֹ" הלשון שבה מתנסחת העצה של הקב"ה לקין מזכירה את הגזירה של פרק ג: אֶל הָאִשָּׁה אָמַר הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרֹנֵךְ בְּעֶצֶב תֵּלְדִי בָנִים וְאֶל אִישֵׁךְ תְּשׁוּקָתֵךְ וְהוּא יִמְשָׁל בָּךְ:

כבר עמדנו בעבר על יחסי אדם ואדמה, כאן בהחלט ניתן לשים לב לקשר נוסף. מהו?

  1. ניתן לומר כי קין עבד את האדמה מתוך חולשה שאותה מבקר הקב"ה ומייחס לה את הביטויים

של חולשת האשה כלפי האיש (אגב, כזכור העצב משותף לשתי מערכות היחסים: בְּעֶצֶב תֵּלְדִי בָנִים וְאֶל אִישֵׁךְ תְּשׁוּקָתֵךְ וְהוּא יִמְשָׁל בָּךְ:... אֲרוּרָה הָאֲדָמָה בַּעֲבוּרֶךָ בְּעִצָּבוֹן תֹּאכֲלֶנָּה כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ:) בהקשר זה עי' גם בדברי רש"י לבראשית פרק ט פסוק כ: איש האדמה - אדוני האדמה, כמו (רות א ג) איש נעמי: ונסה ע"פ זה להבין את ההבדל שבין קין 'עובד האדמה' לנח 'איש האדמה'.

  1.  עי' בפס' ח. נסה להבין את התחביר הלשוני והתכני שבפס'. עי' בדברי רש"י על אתר והשוה לדברי האב"ע והרמב"ן.

 

 

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)